gemeente Steenbergen | Uitgelicht

Artikel Trots op dertien nieuwe leden in de Orde van Oranje-Nassau

Ter gelegenheid van de Lintjesregen zijn er vanmorgen 13 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van de gemeente Steenbergen die zich langdurig, belangeloos en intensief hebben inzet voor de samenleving. Vol trots op zoveel betrokkenheid, reikte burgemeester Ruud van den Belt de lintjes uit.

,,Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd U te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau", klonk het dertien keer in de raadszaal van het gemeentehuis. In het bijzijn van familie en vrienden, stonden de nieuwe decorandi – terecht – te glunderen. ,,Jullie zijn meestal op de achtergrond actief om het anderen naar de zin te maken, maar jullie verdienen het om in het zonnetje te worden gezet", sprak de burgemeester. ,,Uit alle aanvragen blijkt heel veel waardering voor alles wat jullie doen in het belang van onze gemeenschap en het welzijn van jullie medemensen."

'Onze vrijwilligers zíjn Het Verhaal van Steenbergen'

Het CBS heeft onlangs berekend dat Nederland Europees kampioen vrijwilligerswerk is. Burgemeester Van den Belt voegde hieraan toe dat Steenbergen dan met een gerust hart Nederlands kampioen genoemd mag worden, met maar liefst 147 Koninklijke onderscheiding sinds hij hier eind 2016 aantrad als burgervader. ,,Dat is uiteraard niet mijn verdienste, maar dat hebben we te danken aan al die toegewijde vrijwilligers, die voor zoveel leefbaarheid en verbinding zorgen in onze kernen. Zíj zijn 'Het Verhaal van Steenbergen'."

Onze nieuwe decorandi zijn:

1. Henk Bolders (71), Steenbergen

Foto Henk Bolders
Op Henk Bolders kun je zogezegd de klok gelijkzetten. De Steenbergenaar heeft zich minstens vijftig jaar verdienstelijk gemaakt als vrijwilliger. Hij groeide als het ware op in de Gummaruskerk, waar zijn vader ruim 30 jaar koster was. Zo leerde hij de kerk in al zijn hoedanigheden kennen, van binnen en van buiten. Zijn grootste fascinatie waren en zijn kerkklokken en kerkorgels.

Voor het orgel in de Gummaruskerk maakte hij een speciale speeltafel op de begane grond, om de organist te ontlasten die de trap niet meer op kon. Dankzij technisch vernuft van de heer Bolders heeft hij veel gedaan om het kerkgebouw energiezuiniger te maken. Hij was bestuurslid en nog altijd als adviseur 'gebouwen' verbonden aan de Sint Annaparochie. Vanaf de oprichting in 2003 is hij betrokken bij de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg.

Ook is hij al 25 jaar de vrijwillige steun en toeverlaat van een professionele orgelmaker, die in binnen- en buitenland kerkorgels restaureert. De heer Bolders wordt geroemd om zijn grote plichtbetrachting: ,,Hij doet wat hij zegt en je kunt altijd een beroep op hem doen. Een gedreven persoonlijkheid, die uitblinkt in rustig blijven onder alle omstandigheden."

2. Carin Bolders-van Bavel (67), Steenbergen

Niet alleen het vrijwilligerswerk van haar man Henk, maar ook dat van Carin Bolders-van Bavel is niet onopgemerkt gebleven, zo bleek uit het lintje dat haar is toegekend. Dienstbaarheid en hulpvaardigheid staan hoog in het vaandel van de bescheiden Steenbergse, die Foto Carin Bolders-van Bavel
meer dan 40 jaar lid is geweest van de vroegere parochieraad en de latere Parochie Kern Commissie van de Gummaruskerk, waar ze ook als lectrice en coördinator van de lectoren actief was en de misboekjes verzorgde.

Haar maatschappelijke betrokkenheid kent letterlijk geen grenzen, zo blijkt uit haar inzet voor de Stichting Timeus en de realisatie van een tehuis voor kinderen met een visuele beperking op Bali. Daar gaat ze bijna jaarlijks naartoe, om leuke dingen te doen met deze kinderen, die anders vaak aan hun lot worden overgelaten.

De veelzijdigheid en medemenselijkheid van mevrouw Bolders komen ook tot hun recht in haar vrijwilligerswerk voor de organisatie 'Vrijwilligers Palliatieve Terminale Thuiszorg', die mantelzorgers van terminaal zieken ondersteunt. Daarnaast was ze jarenlang de drijvende kracht van de Dienst Geestelijke Verzorging van het Bravis-ziekenhuis. ,,Eenvoudig, gewoon, hele bijzondere mensen", aldus een warme aanbeveling bij de voordracht van het echtpaar voor een welverdiende Koninklijke onderscheiding.

3. Sylvia Brooijmans (57), Nieuw-Vossemeer

Foto Sylvia Brooijmans
'De zon laten schijnen door mensen kansen te geven in het leven', zo luidt de vertaling van de naam van Stichting Kune Zuva, waarvan Sylvia Brooijmans 25 jaar geleden één van de oprichters was. Sindsdien zet de Nieuw-Vossemeerse zich dag in, dag uit met heel haar ziel en zaligheid in voor deze organisatie, die actief is in zeven Afrikaanse landen, waaronder Ethiopië, Kenia en Tanzania.

Kune Zuva richt zich vooral op jongeren die onder moeilijke omstandigheden opgroeien en voor wie het volgen van onderwijs daarom niet vanzelfsprekend is. Onder leiding van mevrouw Brooijmans heeft Kune Zuva in de loop der jaren ruim 7 ton ingezameld, om met name kleinschalige educatieprojecten te ondersteunen. Zodoende hebben inmiddels ruim 600 jonge mensen, veelal meisjes, een flinke sprong voorwaarts kunnen maken in het leven.

Kune Zuva is uitgegroeid tot het levenswerk van mevrouw Brooijmans, die in 2006 door een ernstig ongeval arbeidsongeschikt raakte, maar – naast haar gezin – in Kune Zuva een nieuwe levensbestemming vond. Ook reist ze zelf vaak naar haar partners in Afrika, om te kijken hoe het in de praktijk met projecten gaat. En kent ze het verhaal achter iedereen die ooit door de stichting is geholpen.

4. Desi Dingemans (69), Dinteloord

Alsof ze het nog niet druk genoeg had als mede-eigenaar van een landbouwbedrijf, wist Desi Dingemans veel tijd vrij te maken voor activiteiten en werkzaamheden in het belang van de gemeenschap. Zo groeide ze onder meer uit tot het boegbeeld van de Foto Desi Dingemans
Westbrabander, de lokale krant van Dinteloord, waarvoor ze talloze artikelen schreef.

Ook als redactielid en columnist van het landelijk magazine van 'Vrouwen van Nu' hanteerde ze veelvuldig de pen, en als Dinteloord-kenner leverde ze een substantiële bijdrage aan het jubileumboek '750 jaar Steenbergen-25 jaar één gemeente'. Haar creativiteit, empathisch vermogen, brede ontwikkeling en vaardigheid om overzicht te houden, zijn enkele kenmerken die mevrouw Dingemans typeren. Ruim 40 jaar al is ze betrokken bij 'Vrouwen van Nu' en de voorlopers van deze organisatie, waarvan ze in Dinteloord al tientallen jaren voorzitter is.

Volgens degenen die het kunnen weten 'een voorzitter die je elke vereniging gunt'. Mevrouw Dingemans gelooft in de kracht van samen en vanuit die overtuiging zette ze zich ook nadrukkelijk in voor de Dorpsraad Dinteloord en Prinsenland. Na een zware periode van ziekte, kon ze gelukkig de draad weer oppakken om een natuurspeeltuin met fitnessparcours van de grond te krijgen.

5. Rien van Gurp (68), Nieuw-Vossemeer

Foto Rien van Gurp
Een duizendpoot, een supersub die waar nodig de gaten dichtloopt, en een manusje van alles; het is allemaal van toepassing op Rien van Gurp. De Nieuw-Vossemeerder heeft zich minstens 45 jaar op uiteenlopende manieren verdienstelijk gemaakt voor een groot aantal verenigingen in het dorp.

Binnen de plaatselijke voetbalclub, NVS, heeft hij de meest uiteenlopende functies bekleed, van bestuurslid tot lid van de activiteitencommissie en de onderhoudsploeg, maar ook trainer en leider van zowel de dames als bij jeugdteams.

Hij maakte zich op jonge leeftijd al sterk voor het jeugdwerk en de totstandkoming van een nieuw jongerencentrum. Was lid van de oudervereniging van basisschool Merijntje, maar bijvoorbeeld ook bestuurslid en penningmeester van de H.J. de Doperkerk, waar hij tegenwoordig betrokken is bij de werkgroep begraafplaats.

Van de Beleggings Studie Club 'De Hoogte in' is hij al 35 jaar bestuurslid en na zijn pensionering heeft de heer Van Gurp er nog maar eens een schepje bovenop gedaan, door bestuurslid te worden van heemkundekring Ambachtsheerlijkheid. Dit alles met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en perfectie. Zijn imposante staat van dienst maakt hem een zeer geziene en gewaardeerde Nieuw-Vossemeerder, die altijd voor iedereen klaarstaat.

6. Driek van den Kieboom (92), Steenbergen

De nestor onder de decorandi is onmiskenbaar Driek van den Kieboom. Ondanks zijn zeer respectabele leeftijd en de mantelzorg voor zijn echtgenote, met wie hij al 71 jaar getrouwd is, kan er nog altijd een beroep worden gedaan op deze plichtsgetrouwe Steenbergenaar. De heer Van den Kieboom is al 75 jaar verbonden aan de plaatselijke EHBO-vereniging, waarvoor hij ontelbare uren vrijwilligerswerk heeft gedaan. Hij zat in het bestuur, gaf les aan eerstejaars leerlingen van middelbare school 't Ravelijn en hielp bij tal Foto Driek van den Kieboom
van rampenoefeningen als Lotus-slachtoffer.

Bij allerlei evenementen stond hij paraat, maar ook bij ernstige ongevallen verleende hij vaak de eerste hulp. Ook buurtbewoners met kleine ongelukjes of grote problemen zoals een slagaderlijke bloeding klopten nooit tevergeefs bij de heer Van den Kieboom aan de deur.

Zijn aanwezigheid en coördinator van de EHBO'ers in de Gummaruskerk, was voor velen door de jaren heen een geruststellende gedachte. In de kerk hielp hij bovendien zijn vrouw met het poetsen van het zilver en koper en stak hij zijn handen uit de mouwen bij opbouwwerkzaamheden. Rasverteller en oorlogskenner Van den Kieboom geniet daarnaast veel aanzien bij heemkundekring De Steenen Kamer, die hij mede oprichtte.

7. Ad Luijsterburg-van Loenhout (82), Nieuw-Vossemeer

Foto Ad Luijsterburg-van Loenhout
In Nieuw-Vossemeer is afgelopen carnaval het 66-jarig bestaan van carnavalsvereniging 't Vosse-ol gevierd, maar ook in juni staat er nog een driedaags feestweekend op de kalender ter gelegenheid van dit jubileum.

Daarop nam mevrouw Luijsterburg tijdens de Lintjesregen eigenlijk al een voorschotje, want zij is van het begin af aan lid van de carnavalsvereniging. Ze was betrokken bij de organisatie van een groot aantal activiteiten, voor alle doelgroepen in de dorpsgemeenschap. Verkocht en schilderde insignes, collecteerde, bezorgde de carnavalsboekjes, maakte kleding voor de leden en de muzikanten, en ze sprong waar nodig bij in de bouwschuur. Mevrouw Luijsterburg wordt boven alles gezien als de bewaker van de carnavalscultuur van 't Vosse-ol, met z'n eigen tradities, en als luisterend oor voor de carnavalvierende jeugd.

Bijna 30 jaar lang is zij daarnaast een zeer gewaardeerde kracht geweest van De Zonnebloem en later de stichting 'Ontspanning voor Ouderen De Kleine Vos'. Niet als vergaderdier, maar als iemand die van aanpakken weet. Een buitengewoon actieve vrijwilliger, op wie je kunt bouwen, en die alles wil doen in het belang van ouderen. De Nationale Vereniging De Zonnebloem onderscheidde haar in 2011 al voor haar verdiensten bij dagreizen, vakantieweken en boottochten.

8. Willem van Opdorp (79), Dinteloord

Van veel markten thuis, dat is Willem van Opdorp zonder enige twijfel. Hij stond aan de wieg van carnavalsstichting De Peeloofridders, waarvan hij 20 jaar lid en 10 jaar voorzitter was, én twee keer de leut aanvoerde als prins.Foto Willem van Opdorp

Zijn hart ligt in brede zin bij de historie van Dinteloord en Prinsenland en zijn dorpsgenoten. Al bijna 25 jaar is hij betrokken bij cultuurhistorische vereniging 'Nyen Aenwas van Nassau', de laatste 10 jaar als voorzitter. Met hart en ziel zet hij zich in voor het behoud van cultuurhistorische zaken, zoals het kunstwerk van 'Siwa de vis' en de beeldbepalende Wilhelminaboom. Met rondleidingen maakt hij de basisschooljeugd vertrouwd met het belang van historische gebouwen.

De heer Van Opdorp was de spil van het jaarlijkse dauwtrappen, waarbij ook zijn passie voor de natuur tot uiting kwam. Die blijkt verder uit zijn rol als groepscoördinator van de uilenbescherming en de plaatsing van tientallen broedkasten, en zijn betrokkenheid bij de vogelmonitoring. Hij was mede-oprichter van de Dintelfietsers en verkeersregelaar bij evenementen zoals de intocht van Sinterklaas, Suikerstadmars en de carnavalsoptocht. Ook heeft hij tientallen jaren trouwe vrijwilligersdienst voor de r.k. begraafplaats en de Petrus en Pauluskerk op zijn naam staan.

9. Ivo Rootsaert (52), Welberg

Foto Ivo Rootsaert
Twee weken na de viering van het 40-jarig jubileum van de Stichting Ontspanning Voor Welberg, en de uitreiking van gemeentelijke onderscheiding 'De Heraut', stonden de spotlights alweer even gericht op Ivo Rootsaert. En dat is nou net zo'n vrijwilliger die het liefst op de achtergrond blijft.

Maar ja, als je zoveel betekent voor de dorpsgemeenschap, krijg je vroeg of laat ook de credits. Al 25 jaar is de heer Rootsaert één van de drijvende krachten binnen OVW. De organisatie is heel het jaar door druk bezig om de (oud-)inwoners van Welberg te vermaken met een breed scala aan activiteiten en evenementen, zoals carnaval, Koningsdag, Sinterklaas, Burendag, Halloween en 'Wij van de Welberg'.

De verbinding en de saamhorigheid die hieruit voortkomt is van onschatbare waarde voor de gemeenschap. Juist aan belangrijke, traditionele feesten en het behoud daarvan - zoals carnaval en Sinterklaas - draagt de heer Rootsaert, met zijn creatieve ideeën en zijn handigheid, graag zijn steentje bij. Uit zijn koker komt verder ook de viswedstrijd, voor jong en oud, en in het verleden was hij ook nog jeugdtrainer bij SC Welberg. Wie zijn hulp ook maar nodig heeft, doet nooit tevergeefs een beroep op hem.

10. Ad van Sittert (68), Welberg

Geboren en getogen Steenbergenaar Ad van Sittert woont al weer heel wat jaren op de Welberg. Zijn herinneringen aan 'de stad' en zijn kennis over het verleden van Steenbergen, maken van hem de ideale Stadsheraut. Een hobby die hij met veel enthousiasme Foto Ad van Sittert
beoefent vanuit heemkundekring De Steenen Kamer.

Het rondleiden van (oud-)Steenbergenaren en bezoekers van buitenaf door de aloude vesting en de Gummaruskerk zijn hem op het lijf geschreven. Hij verstaat de kunst om 'Het Verhaal van Steenbergen' zó te vertellen, dat het mensen van alle leeftijden aanspreekt, ook de schooljeugd.

De heer Van Sittert wordt getypeerd als een vrijwilliger in hart en nieren; loyaal, behulpzaam, punctueel en sociaal. Velen kennen hem verder uit zijn tijd als spelend lid van theatergroep Cameleon, waarvan hij ook penningmeester was. Als jeugdleider verdiende hij ook zijn sporen bij vv Steenbergen en de Kleine Tour. Als chauffeur van de Plusbus bewijst hij nu juist veel ouderen een dienst. Onlosmakelijk verbonden is hij bovendien bij het carnavalsfeest in Strienestad. Hij was lid van de Boerenploeg, bestuurslid en voorzitter van de Stichting Karnaval Steenbergen, en verzette bergen voor de organisatie van de Kinderoptocht en de Grote Optocht, waarvan hij nog altijd jurylid is.

11. Giscard van Tilburg (49), Nieuw-Vossemeer

Foto Giscard van Tilburg
Wie het over carnaval in 't Vosse-ol heeft, kon de voorbije 25 jaar onmogelijk om Giscard van Tilburg heen. Maar liefst 14 jaar kroop hij in de huid van de 'Grootste Boer', een rol die hij met veel verve wist te vervullen. Met een scherp gevoel voor humor sprak hij in die tijd veelvuldig in het openbaar. Ook als bestuurslid, voorzitter en creatieve geest, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het toekomstbestendig helpen maken van carnaval in 't Vosse-ol.

Als mede-organisator en vaak ook presentator van allerlei (neven)activiteiten, en als jeugdleider, heeft de heer Van Tilburg ook een onuitwisbare indruk achtergelaten bij voetbalvereniging NVS.

Hij staat bekend om zijn verbindende kwaliteiten, ook binnen theatergroep Cameleon in Steenbergen. Eerst als speler en bestuurslid, vervolgens als regisseur. Mensen het beste uit zichzelf laten halen en plezier laten beleven aan hun hobby, dat is wat hem drijft.

Aan de organisatie van de feestelijkheden ter ere van 450 jaar Nieuw-Vossemeer leverde de heer Van Tilburg een grote bijdrage. Bij de viering van 750 jaar Steenbergen/25 jaar één gemeente was hij vooral verbonden aan de kernverbindende evenementen zoals de Polder(fiets)tocht, maar tekende hij ook voor de succesvolle Nieuw-Vossemeerse versie van 'The Passion'.

12. Jeroen Weerdenburg (58), Steenbergen

Voordat Jeroen Weerdenburg naar de gemeente Steenbergen verhuisde, was hij al op jonge leeftijd actief voor de r.k. parochie in Driebergen-Rijsenburg, waar dus zijn roots liggen. Hij manifesteerde zich als misdienaar, lid en voorzitter van het jongerenkoor, dat hem in Foto Jeroen Weerdenburg
1996 tot erelid benoemde.

In die tijd maakte hij zich ook verdienstelijk voor carnavalsstichting De Sparrenarren, als lid van de Raad van Elf, penningmeester en mede-organisator van activiteiten voor alle doelgroepen in de samenleving, in het bijzonder de jeugd.

Als penningmeester was hij ook verbonden aan de Notendaalse buurtvereniging De Notenkrakers en de tennisvereniging in Nieuw-Vossemeer.

Maar de heer Weerdenburg ontpopte zich uiteindelijk vooral tot een bijzonder gewaardeerd lid van de Steenbergse gemeenteraad, waarin hij sinds 2006 onafgebroken zitting heeft namens het CDA, wat hem tot één van de nestors maakt.

Hij groeide uit tot fractievoorzitter en boegbeeld van deze partij in de gemeente Steenbergen. Deskundig, integer, zorgzaam, stabiel, menselijk, empathisch, warm, vriendelijk en rustig, zo wordt hij omschreven. Een begenadigd debater, die ook goed kan luisteren, en vooral een stabiele factor. Iemand die altijd vanuit het algemeen belang denkt en niet voor niets de positie van plaatsvervangend raadsvoorzitter bekleedt. Kortom, een volksvertegenwoordiger pur sang.

13. Ton Wennekers (75), Steenbergen

Foto Ton Wennekers
In zijn werkzame leven gold de heer Wennekers als een autoriteit in de wereld van de verloskunde, maar die status heeft hij ondertussen ook wel bereikt als all-round vrijwilliger in Steenbergen en (wijde) omgeving. Hoewel hij hier oorspronkelijk niet vandaan komt, heeft de plaatselijke geschiedenis zijn bovengemiddelde interesse.

Zo ontstond ook de Stichting Stadsherauten Steenbergen. In gepaste kledij en met welluidende stem, mag de heer Wennekers graag de historie van Steenbergen verkondigen en, zodoende, de stad promoten. Ter gelegenheid van 750 jaar Steenbergen/25 jaar één gemeente maakte de stichting de filmserie 'Steenbergen, reis door de tijd'.

Over zowel het verleden als het heden van Steenbergen, maakt de heer Wennekers bovendien programma's voor SLOS TV. Daarnaast loopt de Gummaruskerk als een rode draad door zijn vrijwilligersleven. Hij was er bestuurslid, maar ook mede-initiatiefnemer van de processie in 2023. Ook zijn inzet voor de Stadsraad, de Voorlees Express, ondersteuner van mensen met een beperking, en zijn hulp aan ouderen en daklozen, zijn niet onopgemerkt gebleven.

Zijn betrokkenheid bij de Stichting Stiltemomenten maakt de cirkel rond; deze organisatie ontfermt zich over herdenkingsplaatsen voor baby'tjes die helaas kort na de geboorte, of zelfs daarvoor al, zijn overleden.

Ere wie ere toekomt

Voor alle decorandi geldt dat zij zichzelf hebben onderscheiden, hoe verschillend de aard van hun vrijwilligerswerk vaak ook is. Vanuit de gedachte 'ere wie ere toekomt' kan iedereen een lintje aanvragen, voor iemand die zich ook al vele jaren lang, intensief en belangeloos inzet voor het maatschappelijk belang. Voor één of meerdere organisaties op het gebied van sport, kunst, cultuur, historie, sociaal-maatschappelijk werk, kerkelijk leven, natuurbescherming, mantelzorg, openbaar bestuur, veiligheid en ga zo maar door.

Aanvragen indienen

Let wel, het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding is een langdurig en zorgvuldig proces, want een lintje krijg je niet zomaar. Aanvragen voor de Lintjesregen van volgend jaar, moeten daarom uiterlijk 1 juli aanstaande alweer worden ingediend.

Hoe dat werkt is te vinden op www.lintjes.nl, waar voordrachten kunnen worden gedaan. De aanvragen krijgt dan reactie van het kabinet van de burgemeester, waar ook vooraf kan worden geïnformeerd naar de procedure, via kabinet@gemeente-steenbergen.nl, (0167) 543488.

Groepsfoto decorandi - Lintjesregen 2025