gemeente Steenbergen | Vragen over wet- en regelgeving of opvang

Artikel Vragen over wet- en regelgeving of opvang

Wat wordt bedoeld met nieuwkomers en vluchtelingen?

Nieuwkomers zijn mensen die recent in Nederland zijn gekomen en hier een nieuw bestaan willen opbouwen, zoals asielzoekers, statushouders en Oekraïense ontheemden. Een vluchteling is iemand die zijn land is ontvlucht omdat zij bijvoorbeeld door oorlog of geweld gevaar lopen in hun eigen land vanwege hun afkomst, geloof of politieke mening.

  • Asielzoekers wachten op een beslissing van de IND of ze mogen blijven.
  • Statushouders hebben een verblijfsvergunning gekregen en mogen in Nederland blijven.
  • Oekraïense ontheemden mogen tijdelijk in Nederland blijven zonder asielprocedure.

Arbeidsmigranten vallen hier niet onder, omdat zij vrijwillig naar Nederland komen om te werken.

Hoeveel nieuwkomers wonen er nu in Steenbergen?

In januari 2025 biedt de gemeente Steenbergen onderdak aan 55 Oekraïense ontheemden en zijn er 37 statushouders gehuisvest. Tot 1 juli 2025 In 2025 moet de gemeente nog 54 statushouders huisvesten om te voldoen aan de taakstelling.

Kan de gemeente zelf bepalen hoeveel mensen zij opvangt?

Nee, de verdeling van asielzoekers en statushouders wordt bepaald door de Rijksoverheid. Het aantal wordt berekend op basis van het aantal inwoners per gemeente.

Wat is het verschil tussen een asielzoeker en een statushouder?

Een asielzoeker is iemand die een asielaanvraag heeft ingediend en wacht op een beslissing van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De Spreidingswet verplicht gemeenten om opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Een statushouder heeft al een verblijfsvergunning gekregen en mag in Nederland blijven. Gemeenten zijn verplicht om statushouders huisvesting te bieden. Deze verplichting staat los van de opgave die de Spreidingswet ons geeft.

Wat is het verschil tussen Oekraïense ontheemden en vluchtelingen?

Oekraïense ontheemden zijn in principe ook vluchtelingen, maar zij hebben een bijzondere status en vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dat betekent dat zij tijdelijk mogen werken en tijdelijk geen asiel aan hoeven te vragen totdat bekend is wat er met deze beschermde status gaat gebeuren. Naar verwachting is dat deze zomer bekend. Een vluchteling is iemand die zijn of haar land is ontvlucht vanwege gevaar of vervolging en asiel aanvraagt bij de IND.

Waarom worden arbeidsmigranten niet meegenomen in dit onderzoek?

Arbeidsmigranten hebben meestal een Europees paspoort en vallen niet onder de asielprocedures van de IND. Daarom zijn ze geen onderdeel van de wettelijke taakstelling voor huisvesting. Wel kunnen de resultaten van dit onderzoek inzichten opleveren die ook voor de huisvesting van arbeidsmigranten relevant zijn.

Wat is de Spreidingswet en wat betekent dit voor de gemeente?

De Spreidingswet verplicht gemeenten om opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Voor de gemeente Steenbergen betekent dit nu (januari 2025) dat de gemeente opvang moet regelen voor 61 mensen. Dit aantal kan veranderen door herverdeling op landelijk niveau.
De Spreidingswet is landelijk een onderwerp van discussie. Kijk voor alle actuele informatie op de website over Asielbeleid van de Rijksoverheid.

Wat gebeurt er als de gemeente niet voldoet aan de Spreidingswet?

De Spreidingswet verplicht gemeenten sinds januari 2024 om opvangplekken voor asielzoekers te regelen. De gemeente Steenbergen moet zich, net als andere gemeenten, aan deze landelijke wet houden. De gemeenteraad bepaalt de kaders van het beleid op lokaal niveau en controleert of het college van burgemeester en wethouders (B&W) de afspraken nakomt. Het college van B&W voert de landelijke en lokale regels uit en zorgt ervoor dat de gemeente aan haar verplichtingen voldoet.

Gaat de gemeente de landelijke deadline voor opvang volgens de Spreidingswet halen?

De gemeente houdt zich aan de wet en wil dit zorgvuldig doen. Het onderzoek levert waardevolle informatie die helpt om goed samen te leven met nieuwkomers. Dat is dus breder toepasbaar dan alleen de Spreidingswet. We richten ons nu op dit deel van het onderzoek en volgen de ontwikkelingen in het landelijke beleid. Omdat het onderzoek nog loopt en de kaders voor opvang nog niet zijn vastgesteld, is het nog niet duidelijk of we de landelijke deadline wel of niet gaan halen.
De Spreidingswet is landelijk een onderwerp van discussie. Kijk voor alle actuele informatie op de website over Asielbeleid van de Rijksoverheid.

Waarom geldt de Spreidingswet wel voor asielzoekers maar niet voor Oekraïense ontheemden?

Oekraïense ontheemden vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij hoeven geen asiel aan te vragen en mogen zonder asielprocedure tijdelijk in Nederland wonen en werken, totdat bekend is wat er met de tijdelijke bescherming gaat gebeuren. De Spreidingswet geldt alleen voor asielzoekers.

Hoeveel Oekraïense ontheemden moet de gemeente nog huisvesten?

Voor Oekraïense ontheemden geldt geen verplichte taakstelling, maar gemeenten worden gevraagd een bijdrage te leveren. In de gemeente Steenbergen zijn nu 55 opvangplekken gerealiseerd, terwijl er volgens het inwoneraantal gevraagd wordt om een bijdrage van 117 opvangplekken.

Hoe lang mogen Oekraïense ontheemden in Nederland blijven?

De Europese Commissie heeft besloten de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) te verlengen. Dit betekent dat vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland recht hebben op opvang en medische zorg, maar ook op onderwijs voor kinderen onder de 18 jaar en de mogelijkheid om te werken. Dit geldt tot en met 4 maart 2026.

Hoeveel statushouders moet de gemeente nog huisvesten?

Steenbergen moet voor 1 juli 2025 nog 54 statushouders huisvesten om aan de wettelijke taakstelling te voldoen. De achterstand is bijna geheel het gevolg van de achterstand bij de IND met betrekking tot nareizigers.