Artikel Vragen over het onderzoek
- Waarom heeft de gemeente dit onderzoek gedaan?
- Wie heeft het onderzoek uitgevoerd?
- Waarom gebruikt de gemeente de Delphi-methode?
- Wie hebben er meegedaan aan het onderzoek?
- Hoe zijn de mensen gekozen die meegewerkt hebben aan de stellingen voor het onderzoek?
- Hoe blijven deelnemers anoniem?
- Hoe kon iedereen reageren op de stellingen?
- Wat gebeurt er na het onderzoek?
- Wanneer maakt de gemeente keuzes over opvanglocaties?
- Wat zijn de resultaten van het onderzoek?
- Hoe blijf ik op de hoogte?
Waarom heeft de gemeente dit onderzoek gedaan?
De gemeente wil inwoners betrekken bij het formuleren van uitgangspunten en waarden voor het samenleven met nieuwkomers. Dit zorgt voor een solide basis voor toekomstige besluiten. De Spreidingswet geeft ons aanleiding om dit onderzoek uit te voeren. Ook wanneer de Spreidingswet wordt gewijzigd of vervangen door andere wetgeving, blijven we in Nederland te maken hebben met nieuwkomers. Omdat we kiezen voor een bredere focus (Spreidingswet, opvang Oekraïense vluchtelingen en huisvesting statushouders) zijn de resultaten van dit onderzoek ook bruikbaar voor andere vraagstukken.
Wie heeft het onderzoek uitgevoerd?
Het bureau Tertium begeleidde dit onderzoek. Zij hebben expertise in participatie en complexe maatschappelijke vraagstukken. De resultaten zijn verwerkt via het onderzoeksplatform van Spilter. De gemeente heeft meerdere onderzoeksbureaus benaderd en hun voorstellen vergeleken. Tertium is gekozen omdat zij veel ervaring hebben met gevoelige onderwerpen en moeilijke gesprekken in de samenleving. Zij gebruiken een methode die ervoor zorgt dat iedereen veilig en anoniem zijn mening kan geven. Dit past goed bij wat de gemeente belangrijk vindt: een zorgvuldige en eerlijke aanpak waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om zijn of haar stem te laten horen.
Waarom gebruikt de gemeente de Delphi-methode?
De Delphi-methode is een bewezen manier om gevoelige onderwerpen te bespreken. Deelnemers blijven anoniem en iedereen is gelijk, zodat alle deelnemers vrijuit kunnen spreken. De vragen worden in meerdere rondes gesteld om dieper in te gaan op eerdere antwoorden.
Wie hebben meegedaan aan het onderzoek?
Iedere inwoner van de gemeente Steenbergen die 16 jaar of ouder is, heeft een brief ontvangen om te reageren op stellingen over dit onderwerp. De stellingen zijn opgesteld door mensen die vanuit hun werk of vrijwilligersrol nauw betrokken zijn bij nieuwkomers in de gemeente Steenbergen. Zij vertegenwoordigen de volgende groepen: onderwijs, zorg en welzijn, veiligheid, woningcorporaties, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties.
Hoe zijn de mensen gekozen die meegewerkt hebben aan de stellingen voor het onderzoek?
Onderzoeksbureau Tertium heeft organisaties of verenigingen benaderd die een belangrijke rol spelen in de samenleving, zoals scholen, zorginstanties, woningcorporaties, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Deze organisaties mochten zelf een deelnemer aan het onderzoek voordragen die namens hun sector meedoet aan het onderzoek. In totaal zijn 20 tot 35 mensen geselecteerd. Zij kregen open vragen over samenleven met nieuwkomers. Met hun antwoorden zijn de stellingen in de enquête geformuleerd.
Hoe blijven deelnemers anoniem?
Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Alle communicatie liep via hen. De gemeente weet niet wie er wel en niet heeft deelgenomen aan het onderzoek.
Het onderzoeksbureau heeft voor de enquête gebruik gemaakt van twee gescheiden bestanden: een adressenbestand voor de uitnodigingsbrief en een tweede bestand met daarop alleen de unieke codes die op de enquêteformulieren staan. De uitnodigingsbrief en de enquête zijn gescheiden geprint. Er bestaat dus geen relatie tussen de persoon en de unieke code.
Deelnemers die de enquête online invulden hebben hun mening gegeven via een beveiligd platform.Gegevens blijven strikt vertrouwelijk en worden beschermd volgens de AVG.
Hoe kon iedereen reageren op de stellingen?
Alle inwoners van 16 jaar en ouder hebben per post een uitnodiging gekregen en een apart enquêteformulier met daarop een unieke code. Met deze code konden zij per post of online reageren op de stellingen. De code is niet gekoppeld aan persoonsgegevens. Deze wordt alleen gebruikt om te bewaken dat er maar één keer per code gereageerd kan worden. Er kon meerdere keren gereageerd worden per code, maar alleen de laatste compleet ingevulde reactie telde. Deelname aan dit onderzoek is anoniem.
Wat gebeurt er na het onderzoek?
De reacties van inwoners en de uitkomsten van het onderzoek zijn, samen met onze wettelijke taken, de kaders die aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Deze kaders gaan over hoe we samenleven met nieuwkomers en dus niet over de opvang locaties. Nadat deze kaders zijn vastgesteld, start de fase waarin er wordt gewerkt aan concrete plannen voor opvanglocaties.
Wanneer maakt de gemeente keuzes over opvanglocaties?
Concrete keuzes over opvanglocaties volgen nadat de gemeenteraad de kaders heeft vastgesteld.
Wat zijn de resultaten van het onderzoek?
De gemeente heeft de resultaten van het onderzoek in juni bekend gemaakt via deze website. Een samenvatting van de belangrijkste inzichten en een download-link naar het onderzoekrapport staat op deze pagina: Resultaten onderzoek.
Hoe blijf ik op de hoogte?
De gemeente publiceert updates en resultaten op deze projectpagina.