Veiligheid & rampenbestrijding

Waarom informatie over rampenbestrijding?

Een natuurramp, vliegtuigongeluk, gifwolk, explosie of ander dreigend onheil waarbij veel mensenlevens op het spel staan, we denken er liever niet aan. De gemeente heeft tot taak rampen te voorkomen en te bestrijden. Iedere gemeente heeft daarvoor een plan klaarliggen. Zo'n plan voorziet in de inzet van onder meer de brandweer, politie en ambulancedienst ten tijde van een ramp.

Instructies

In de dagelijkse, veilige situatie staat het bekende landelijke rampenscenario als standaardtekst op de regionale rampen informatiepagina's. Dit rampenscenario treedt in werking als de burgers gealarmeerd worden door driemaal achtereen een langgerekte sirenetoon. Zij dienen vervolgens onderstaande instructies op te volgen:

  1. Ga direct naar binnen.
  2. Sluit deuren en ramen en stel, indien dit mogelijk is, ook eventuele ventilatiesystemen buiten werking.
  3. Zet radio en/of TV aan op Omroep Brabant en kijk op teletekstpagina 112 van Omroep Brabant.
    Blijf binnen tot het sein 'Alles veilig' bekend wordt gemaakt via radio en tv en/of geluidswagens.


Ga naar binnen

Hoort u de sirene, ga dan zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Zij moeten niet van school worden gehaald. Zit u in de auto, verlaat deze dan en ga zo snel mogelijk naar binnen. Als mensen bij u aankloppen, geef dan gelegenheid om te schuilen. Ziet u dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw hen dan. Waarschuwt u ook dove of slechthorende personen in uw eigen omgeving? Zij hebben het alarm mogelijk niet opgemerkt.Calamiteiteninfolijn
Bij alarmering met sirenes wordt de nodige informatie via radio en tv verstrekt. Volg de via radio/tv of geluidswagens gegeven instructies op en laat u niet beïnvloeden door geruchten. Bel voor informatie de Calamiteiteninfolijn: 0800-0202010 (gratis). Bel niet naar 112, de Politie of het gemeentehuis, daar is geen informatie verkrijgbaar. Bovendien blokkeert u daardoor voor de hulpverleners belangrijke telefoonlijnen. Vermijd telefoonverkeer. Het telefoonsysteem kan hierdoor overbelast raken. Dan is er niemand meer bereikbaar en komt de hulpverlening (zeker in de eerste fase van de ramp) ernstig in de problemen.

Omroep Brabant calamiteitenzender

De informatievoorziening over de rampsituatie wordt voor een belangrijk deel verzorgd door Omroep Brabant. Deze zender fungeert als calamiteitenzender. Het is daarom zaak om in rampsituaties af te stemmen op Omroep Brabant. De frequenties zijn in de ether 91,0 MHz en op de kabel 89,4 MHz. Rampeninformatie via teletekstpagina 112 van Omroep Brabant tv. U kunt zelf ook veel actuele informatie vinden op internet. De site Crisis.nl wordt bij rampen een actuele informatiesite.

Denk vooruit banner

Opties

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig

Zie ook: