Steenbergen

 Monumenten Steenbergen
Panorama Monumenten Steenbergen

De ‘Nassaustad’ Steenbergen verkreeg in 1272 stadsrechten en vervult van oudsher een regiofunctie. Het sfeervolle winkelcentrum getuigt daar nadrukkelijk van. Er is een rijk en gevarieerd winkelbestand, er zijn goede horecavoorzieningen en garagebedrijven van meerdere merken. Het bankwezen is in ruime mate vertegenwoordigd. Iedere woensdagmiddag heeft Steenbergen een markt met regionale uitstraling.

Veel mogelijkheden

Op het gebied van voortgezet onderwijs en maatschappelijke dienstverlening zijn regionale instellingen aanwezig. Behalve basisgezondheidszorg beschikt de gemeente over een polikliniek, een verpleegtehuis en drie verzorgingstehuizen (in Steenbergen, Dinteloord en Nieuw-Vossemeer).

Naast agrarische ontwikkelingen, onder andere in de glastuinbouw, kent Steenbergen een sterke industriële bedrijvigheid. Dankzij haar uitstekende ligging tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen zal Steenbergen na voltooiing van de rijksweg A4 (Zoomweg) nog aantrekkelijker worden voor ondernemers. Er is tevens een goede verbinding met het Zeeuwse Deltagebied.

Ook over water is Steenbergen goed bereikbaar. De haven en jachthaven reiken tot in het centrum van de stad en staan in rechtstreekse verbinding met het Schelde-Rijn-kanaal en het Krammer-Volkerak.

Een stad met karakter

In de 14e eeuw was Steenbergen een belangrijke zeehavenplaats aan de Steenbergse Vliet. In de Tachtigjarige Oorlog was Steenbergen een gevreesde vestingstad door zijn optimale ligging met het Fort Henricus. De gemeente Steenbergen staat bekend om zijn mooie jachthavens, waaronder de jachthaven in het centrum van de stad. Het uitgestrekte gebied is zeker geschikt voor recreatieve ontwikkelingen. Weidse polderlandschappen worden begrensd door het water van Krammer Volkerak,
Dintel, Mark-Vlietkanaal en de Steenbergse Vliet. Op en rond het water zijn vele mogelijkheden om te recreëren.

Karakteristiek is de Heraut in de Kaaistraat ter hoogte van het voormalige stadhuis. Het nieuws werd vroeger aan de burgerij bekend
gemaakt door een stadsomroeper. Deze kondigde door middel van een bel of door met een hamer op een gong te slaan zijn komst aan. In nog vroegere tijden werd in Steenbergen door een heraut de aandacht van het volk gevraagd door luid klaroengeschal.

Gummaruskerk

Gummaruskerk
Gummaruskerk
  gummaruskerk
Gummaruskerk

De Gummaruskerk, een rooms-katholieke kerk uit 1900, een driebeukige basiliek met een ronde kruisingstoren en vierkante hoektorens, naar ontwerp van P. Cuijpers (bekend van het Rijksmuseum en het centraal station van Amsterdam). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in en rond Steenbergen hevig gevochten. De Gummaruskerk werd opgeblazen en alle torens stortten in, het schip brandde compleet uit en al het glaswerk ging verloren. De restauratie begon in 1946 en in 1960 werd als laatste de toren herbouwd.


Hervormde kerk
Hervormde kerk
Hervormde Kerk

Wanneer u rechts de Grote Kerkstraat inkijkt ziet u de Nederlands Hervormde Kerk. In het centrum van Steenbergen staat de in 1832 gebouwde kerk. Een door een zadeldak gedekte driebeukige hallenkerk met classicistische voorgevel. De voorgevel is bekroond door een koepel met daarop een obelisk.

Opties

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig