Dinteloord

Met ruim 5.600 inwoners is Dinteloord de op één na grootste kern van de gemeente Steenbergen. De naam Dinteloord en Prinsenland werd al in 1448 genoemd. Dankzij haar cultuurhistorische ontwikkeling doet Dinteloord Hollands aan. In 1693 kreeg het van koning-stadhouder Willem III een kerk aangeboden. Deze Nederlands Hervormde kerk is een historische bezienswaardigheid. In 2005 heeft Dinteloord haar 400-jarig bestaan gevierd.

Dinteloord molendijk
Dinteloord vanaf de molendijk

Oud inpolderingsproject

Dinteloord heeft alle kenmerken van een polderplaats. Dit is dan ook het grootste inpolderingsproject van West-Brabant. De oudste zoon van Prins Willem van Oranje heeft hieraan (rond 1600) een belangrijke bijdrage geleverd. In het stratenpatroon van het dorp is de oude nederzettingskern nog zichtbaar. Dinteloord is gelegen aan het riviertje de Dintel en heeft een jachthaven ten noorden van het dorp.

Dintelse gorzen

De Dintelse Gorzen bestaat uit een gebied van ongeveer 500 ha en ligt tussen de monding van de Roosendaalse en Steenbergse Vliet. De gorzen bestaan uit buitendijkse gronden, die na de afsluiting van het Krammer en het Volkerak droog kwamen te staan. Deze afsluiting zorgde voor een grote verandering van het gebied. Sinds de aanleg van de deltawerken is er geen eb en vloed meer en is
het water zoet geworden.In de Dintelse Gorzen ligt een gemarkeerde wandelroute zodat u van deze ongerepte natuur kunt genieten. Tijdens uw wandeling kunt u shetlandhengsten en Schotse hooglanders zien. Deze dieren kunnen zich het gehele jaar in de vrije natuur redden. Deze grazers zorgen er voor dat de Dintelse Gorzen de natuurlijke variatie van het natuurgebied behoudt.

Opties

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig

Zie ook: