Wapen en vlag van Dinteloord

Naast wapen en vlag van de gemeente Steenbergen heeft de raad op 30 oktober 1997 vastgesteld dat de kernen Dinteloord, Nieuw-vossemeer en Steenbergen ieder ook nog een eigen dorps-, cq stadswapen en een eigen dorps- dan wel stadsvlag mogen voeren.

Wapen Dinteloord
Gemeente Wapen Dinteloord

Het dorpswapen van Dinteloord dateert uit 1606. De schepenbank van Dinteloord ging toen gebruikmaken van een wapenschild, gedragen door een engel. Ter onderscheid van het wapen van Breda werd als breukteken een hoorn uit het wapen van het prinsdom Oranje in het schildhart aangebracht. De wapenkleuren komen overeen met die van het wapen van Breda. Veel later, rond 1817 werd het wapen blauw van kleur en kreeg de engel een zeer kort tuniek met korte mouwen en een penning in de linkerhand. Vanaf oktober 1997 is het wapen van Dinteloord weer in ere hersteld, zij het nu als een dorpswapen. De engel draagt weer een lang en ruimhangend gewaad en de schildkleur is rood.

Een nieuwe dorpsvlag voor Dinteloord

Met het in ere herstellen van het oude wapen van Dinteloord ontstond ook de noodzaak om te komen tot een nieuwe dorpsvlag. Immers de oude Dinteloordse vlag verwees naar de kleuren, vooral het Nassau-blauw uit het toenmalige wapen. De nieuwe dorpsvlag toont de drie schuinkruisjes uit het wapen op een rode baan. In het uitwaaiende witte gedeelte van de vlag komt de jachthoorn uit het wapen terug.

Vlag Dinteloord

Opties