Guy Gibson, één van de dambusters

Guy Penrose Gibson werd geboren op 12 augustus 1918 in Simla, Brits India

Hij was de zoon van Alexander James en Nora Gibson. Hij overleed te Steenbergen op 19 september 1944

Guy werd vooral bekend doordat hij, zonder op de risico's of het gevaar te letten dat hij daarbij zelf liep, tijdens de raid op de Ruhrdammen, het vijandelijk vuur op zijn toestel trok. Zodoende konden de piloten van zijn squadron de doelen (de Ruhrdammen) dichter naderen om daar hun werk te doen. Op deze wijze konden met succes de Moehne en Eder dammen worden vernield op 16 en 17 mei 1943 . Hij kreeg voor deze inzet het Victoria Cross.

Guy was niet alleen bekwaam in bombardementsvluchten maar ook als nachtjager-piloot. Het was daarom dat onder zijn commando, een speciaal squadron (het 617e squadron) werd geformeerd met als doel de vernieling van de Ruhrdammen. Dit squadron vloog met Lancasterbommenwerpers.

Guy nam ook deel aan de luchtaanval op het bekende Duitse slagschip De Tripitz .

Wing Commander Guy Gibson kwam om het leven door eigen vuur toen hij als Master Bomber, vliegend bij een raid tegen Rheijdt, in Nederland boven Steenbergen verongelukte. Waarschijnlijk moet hij over Swalmen, Valkenswaard en Poppel zijn gevlogen, toen hij boven de vliegbasis Gilze-Rijen door 'friendly fire' van een Lancaster bommenwerper werd geraakt. Hij vloog die nacht in een Haviland DH-98 Mosquito BXX van het 627 squadron. Aan boord was ook squadron leader James Brown (Jim) Warwick,

Zij stortten rond 22 .45 uur neer op de akkers achter de Stoofdijk in Steenbergen.

Guy Gibson werd 26 jaar.

Guy Gibson en Jim Warwick liggen begraven op de Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Nassaulaan te Steenbergen. Indien men deze begraafplaats op wandelt vanaf de ingang tegenover restaurant La Frarie aan de Nassaulaan dan vindt men hun graven, naast elkaar aan het pad dat vanaf de ingang rechtdoor gaat in zuidelijke richting. Hun graven liggen dan aan de linkerzijde van het pad.

In het stadspark van Steenbergen is een monument ter nagedachtenis aan Gibson en Warwick. Jaarlijks worden er op de 19e september een herdenkingsbijeenkomst gehouden inaanwezigheid van basisschool de Gummarus die het monument heeft geadopteerd.

Engelse tekst m.b.t. de locatie van het graf van Gibson en Warwick:

Gibson and Jim Warwick are buried at the Roman Catholic Cemetery at the Nassaulaan in Steenbergen. The entrance to the cemetery is opposite restaurant La Famiglia. The graves of Gibson en Warwick are located on the left side of the main southbound path, about 40 meters from the entrance. During the day, the cemetery is always open.

Steenbergen, 19 februari 2009

Opties

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig