Nieuwsbericht Wensen, dromen en ambities van inwoners en ondernemers staan centraal in ‘Steenbergen 2040’

Gepubliceerd op: 09 mei 2019 08:05

Hoe ziet de gemeente Steenbergen eruit in 2040? Hoe zorgen we ervoor dat we een aantrekkelijke gemeente blijven om te wonen, werken en recreëren? En op welke onderdelen mag de gemeente Steenbergen er de komende jaren een tandje bij zetten? Vragen die heel belangrijk zijn en waarop we graag samen met inwoners en ondernemers van onze gemeente, jong én oud, de komende maanden antwoorden op formuleren. Met als doel om tot één toekomstbeeld te komen van, voor en door de Steenbergse samenleving. Vandaag was de feestelijke start van dit bijzondere traject.

Kinderen van BSO Zo op het Podium hadden een hoofdrol bij de feestelijke start van het traject. Kinderen zijn immers de toekomst en hebben een belangrijke stem in dit traject. Ze vouwden vliegtuigjes mochten daar als eerste hun toekomstdromen op zetten. Daarna mochten ze door een VR-bril meekijken met een drone die over de gemeente vloog.

vliegtuigjes vouwen met dromen en wensen  kinderen kijken met VR-bril mee met drone

Tour langs de kernen

We gaan de komende weken zoveel mogelijk inwoners uitdagen om hun wensen, beelden en dromen voor de toekomst van al onze kernen te formuleren. Dat doen we op allerlei manieren. We bezoeken alle kernen en gaan op de markt, bij sportverenigingen, scholen en bij winkels met inwoners in gesprek en nodigen inwoners uit hun wensen en ideeën voor hun eigen kern en voor de gemeente als geheel met ons te delen.

Hieronder de locaties waar we zichtbaar en herkenbaar aanwezig zullen zijn om met inwoners in gesprek te gaan:

• Woensdag 15 mei: Markt Steenbergen, 13.00 - 15.30 uur;
  • Donderdag 16 mei: Markt Dinteloord, 9.00 uur -12.00 uur;
  • Donderdag 16 mei: bij Spar Nieuw-Vossemeer, 14.00 - 15.00 uur en bij basisschool Merijntje, 15.00 - 16.00 uur;
  • Maandag 20 mei: bij basisschool PiusX  Welberg, 14.45 - 15.45 uur en bij vootbalclub SC Welberg, 16.00 - 17.00 uur;
  • Donderdag 23 mei: bij dorphuis De Stelle De Heen, voorlopig 14.00 - 16.00 uur;
  • Zondag 26 mei: Franse markt Kruisland, 13.00 - 15.30 uur.

Ook zoeken we actief naar manieren om met jongeren in gesprek te gaan, organiseren we een boottocht met ondernemers en spreken we historici zodat ook de geschiedenis en identiteit van onze gemeente een plek krijgt in de toekomstvisie.

Online meedenken

Naast deze bezoeken aan de zes kernen van onze gemeente, kunnen inwoners terecht op www.steenbergen2040.nl  en ook via ons online platform Ikpraatmee meedenken over de ambities en wensen voor onze gemeente.

We sluiten de periode van het verzamelen van beelden van de toekomst af met een bijeenkomst waarbij we het gemeentehuis omtoveren tot huis van de toekomst. Hier kan iedereen zijn/haar toekomst komen ontwerpen en zullen interessante sprekers en workshops zijn.

Scenario's

De ideeën die we de komende maanden verzamelen, bundelen we in een aantal toekomstscenario's. Die scenario's laten zien hoe de gemeente Steenbergen er in 2040 mogelijk uit kan zien. En die scenario's leggen we in de zomer weer voor aan inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. Zij mogen hun voorkeuren voor de scenario's uitspreken en op basis daarvan komen we tot één toekomstbeeld.

Toekomstbeeld

In het toekomstbeeld dat in het najaar gereed zal zijn, worden onderstaande vragen uitgewerkt.

• Hoe leven we samen in de verschillende kernen in 2040?
  • Hoe zorgen we voor elkaar?
  • Hoe werken en recreëren we in de toekomst?
  • Hoe wonen we en hoe vullen we duurzaamheid in?
  • Hoe zien mobiliteit, infrastructuur en ruimte eruit in 2040?