Nieuwsbericht Wees extra alert vanwege hitte!

Gepubliceerd op: 02 augustus 2018 12:30

De komende dagen blijft het warm. Let in deze warme periode extra op mensen in uw omgeving die misschien wel wat hulp kunnen gebruiken. Zeker nu het vakantieperiode is en familieleden en vrienden misschien weg zijn. Kijk voor tips en meer informatie op de website van RIVM.

Als gemeente nemen we ook extra maatregelen. Zo hadden we onze wijkteams en de buurtpreventieteams al gevraagd een extra oogje in het zeil te houden. Verder is het belangrijk goed op te letten op voet- en fietspaden. We zien met dit weer namelijk dat tegels soms losser gaan liggen, dit kan gevaarlijk zijn voor de weggebruikers. De medewerkers van de buitendienst zijn al druk bezig geweest de wegen koel te houden met zand en water, maar ziet u een situatie die gevaarlijk is? Meld dit dan gelijk of buiten kantoortijden via de calamiteitenlijn (14 0167).

Ook letten we extra op de waterkwaliteit, door de doorstroming goed in de gaten te houden en het water waar nodig te beluchten. Op een aantal plaatsen hebben we waarschuwingsborden geplaatst voor blauwalg. Ook krijgen bomen en planten extra water. Helaas moeten we hierin wel keuzes maken, want alles water geven is niet mogelijk. Verder hebben we contact met evenementenorganisatoren dat zij voldoende maatregelen treffen.

Wie lopen risico bij aanhoudend warm weer?

Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen,  chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Het risico tijdens hitte voor jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers.

Wat te doen als het lang warm weer is?

Eenvoudige maatregelen die helpen om de gevolgen van hitte te beperken:

Drink voldoende: Drink_voldoende

Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Zorg voor koelte: houd_uzelf_koel

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Houd uw woning koel: Houd_uw_woning_koel

Oopwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends.

Zorg voor elkaar: Zorg_voor_elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken.