gemeente Steenbergen | Vruchtbaar relatiebezoek burgemeester aan Canadese ambassadeur

Nieuwsbericht Vruchtbaar relatiebezoek burgemeester aan Canadese ambassadeur

Gepubliceerd op: 26 januari 2024 07:35

Burgemeester Ruud van Belt en Hugh Adsett

Gastvrij en belangstellend was de ontvangst deze week op de Canadese ambassade in Den Haag, waar ambassadeur Hugh Adsett onze burgemeester Ruud van den Belt van harte welkom heette om elkaar beter te leren kennen. De relatie van onze gemeente met Canada heeft alles te maken met de Slag om Welberg en de bevrijding van onze gemeente in 1944. ,,Met de viering en herdenking van 80 jaar vrijheid op komst, willen we onze goede band nog verder versterken", zo liet onze burgemeester de eind vorig jaar benoemde ambassadeur weten. Dat gevoel is wederzijds en de uitnodiging om komend najaar naar Steenbergen te komen werd dan ook dankbaar in ontvangst genomen.

Zijne excellentie hoorde bovendien de plannen voor de inrichting van het klaproosveld, tegenover bevrijdingsmonument De Klok aan de Canadezenweg, met belangstelling aan. Wethouder Maurice Remery (erfgoed) is druk bezig met de realisatie van deze permanente herdenkingsplaats, ook voor alle oorlogen en vredesmissies waarbij Nederlandse burgers en militairen na de Tweede Wereldoorlog bij betrokken zijn geweest of zelfs hun leven hebben gegeven in het belang van de vrede. ,,Zeker in de huidige tijd is het misschien wel belangrijker dan ooit om samen te blijven herdenken en stil te staan bij al het oorlogsleed in de wereld", daarover bleken de ambassadeur en onze burgemeester het roerend met elkaar eens.

De opening van het klaproosveld staat gepland bij de 80-jarige herdenking in november, van de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg, die de Slag om Welberg – als onderdeel van de Slag om de Schelde – en de bevrijding van Steenbergen in de loop der jaren op de kaart heeft gezet.

Ook een "groene" samenwerking

Verder wisselden de ambassadeur en de burgemeester uitgebreid van gedachten over de mogelijkheden om de krachten van onze gemeente en de regio West-Brabant te bundelen met Canada op het gebied van agrofood en duurzame ontwikkelingen, zoals vooral de voedseltransitie en de omslag van fossiele naar plantaardige grondstoffen.

Innovatieve bedrijven op het AFC Nieuw-Prinsenland zijn wereldwijd toonaangevend op dit terrein en graag bereid tot verdere samenwerking met Canadese ondernemingen, overheids- en onderwijsinstellingen. De strategische ligging van Steenbergen tussen de wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen biedt bovendien unieke kansen voor Canada naar consumenten in heel Europa.

Redenen genoeg voor de ambassadeur om de wens uit te spreken zelf ook eens zijn licht op te komen steken in deze inspirerende omgeving.