Nieuwsbericht Vestinghuys, ons verleden onder één dak

Gepubliceerd op: 22 juli 2020 16:55

Onze gemeente Steenbergen kent een rijk verleden. In de Gummaruskerk is de komende tijd een tijdelijke tentoonstelling te vinden die het ontstaan van de vesting Steenbergen en de omliggende kernen in beeld brengt.

Enkele jaren geleden is de gemeente Steenbergen met een groep inwoners en ondernemers het project Expeditie Nassau gestart. Doel was het vestingverleden van Steenbergen beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Een van de ideeën die uit dit traject voortkwam is het Vestinghuys, een plek waar inwoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en informatie kunnen vinden over Steenbergen en omgeving.

Het Vestinghuys is nu als tijdelijke tentoonstelling gerealiseerd in de Gummaruskerk. De tentoonstelling is samen met alle musea, heemkundekringen en andere cultuurhistorische organisaties in onze gemeente ingericht. De expositie behandelt niet alleen het vestingverleden maar gaat over erfgoed, geschiedenis en landschap van onze hele gemeente. Van iedere kern zijn drie onderwerpen uitgelicht die zijn aangedragen door de heemkundekringen en musea. Elke kern wordt aangeduid met een bijzondere tekening van een van de kerken uit de nalatenschap van tekenaar Ton van Nijnatten.

Een primeur voor Steenbergen is een vitrine met kleine kunstwerken van Niel Steenbergen, een van de bekendste kunstenaars van de stad. Eind augustus wordt er een animatie over het ontstaan en de ontwikkeling van de vesting toegevoegd aan de tentoonstelling.

Openingstijden

De tentoonstelling blijft in ieder geval tot eind 2021 te bezoeken in de Gummaruskerk.

De openingstijden zijn die van de kerk en VVV: juli-augustus woensdag t/m zaterdag 11.00-16.00 uur, september woensdag, vrijdag en zaterdag 11.00-16.00 uur; oktober-december vrijdag en zaterdag 12.00-16.00 uur. De tentoonstelling is ingericht volgens de huidige coronavoorschriften. We vragen u zich tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling ook te houden aan deze voorschriften.