Nieuwsbericht Vanaf 1 april 2020 mogen lege BLIKJES bij het Plastic Verpakkingsafval en Drankenkartons!!!

Gepubliceerd op: 31 maart 2020 13:55

Vanaf 1 april 2020 mogen inwoners van de gemeente Steenbergen lege blikjes aanbieden samen met het plastic verpakkingsafval en drankenkartons. Deze gecombineerde inzameling maakt het de inwoners makkelijker om van de lege blikjes af te komen. Bij de sortering van het afval halen we namelijk het blik er uit om het daarna te recyclen. De inzameling van blik aan huis past bij onze huidige manier van inzamelen, het omgekeerd inzamelen. Op deze manier hopen we de hoeveelheid restafval verder te verminderen en te werken naar de doelstelling van 100 kg restafval/per inwoner.

PDM inzameling

We hebben het voortaan over een PMD inzameling: plastic verpakkingen, metalen (blik) verpakkingen en drankenkartons. Als u een oranje container thuis heeft staan, dan kunt u daar voortaan ook blik in gooien. Hetzelfde geldt voor de verzamelcontainer voor het plastic verpakkingsafval en drankenkartons, daar mag blik ook in.

Een groot deel van ons huishoudelijk afval bestaat uit verpakkingen van plastic, blik en drinkpakken. Wanneer we het PMD afval hebben opgehaald gaat alles daarna naar de sorteerfabriek. Daar kunnen ze alle verpakkingen van plastic, blik en drinkpakken eenvoudig van elkaar scheiden. Vervolgens gaat het weer door naar verschillende verwerkers die de grondstoffen gebruiken voor nieuwe producten. Dit is mooi want daardoor hoeven we  minder nieuwe grondstoffen uit de natuur te halen.

Welke metalen verpakkingen mag je inleveren?

Metalen verpakkingen zoals bierblikjes, frisdrankblikjes, conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer).

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drinkpakken zijn dus niet al het plastic en niet al het metaal. Het gaat alleen om verpakkingsmateriaal. Andere plastic of metalen voorwerpen kunnen er niet bij. Daarvoor kunt u terecht bij de milieustraat of als er geen container voor is, bij het restafval.

Een veel gehoorde vraag is bijvoorbeeld: Waar moeten lege spuitbussen in? Deze moeten bij het restafval.

Let op: het is belangrijk dat ook het blik leeg wordt ingeleverd! Dit om vervuiling te voorkomen.

Op de site van Milieu Centraal staat veel informatie over de blikinzameling:

Extra informatie

Inwoners worden de komende periode op diverse manieren extra geïnformeerd over de PMD inzameling.