Nieuwsbericht Tips voor het herkennen van collectanten

Gepubliceerd op: 05 september 2019 07:55

Woensdag 4 september zijn er drie nepcollectanten opgepakt in Dinteloord. De nepcollectanten beweerden kaarten voor kinderen te verkopen, maar het werd al snel duidelijk dat het om fraude ging. Blijf bij collectanten aan de deur altijd alert.

Landelijk collecterooster

Ieder jaar stelt het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) een landelijke collecteplan op. Op dit rooster vindt u informatie over welke instelling in welke periode collecteert. Op dit landelijke collecterooster zijn ook vrije perioden vermeld. In deze vrije perioden kunnen alleen vergunningen verleend worden aan instellingen die niet op het rooster staan. Kijk voor meer informatie op https://www.cbf.nl/collecterooster

Hoe zie ik of een collectant echt is?

Het komt wel eens voor dat een collectant bij u op de stoep staat, maar dat u twijfelt of het een echte collectant is. Hier zijn een aantal tips voor het herkennen van een collectant:

  • De collectant is minimaal 16 jaar oud of onder begeleiding van een volwassene;
  • De collectant draagt een zichtbaar legitimatiebewijs met de naam van de collecterende instelling;
  • De collectebus van  de collectant is verzegeld en duidelijk voorzien van de naam en/of het doel van de collecterende instelling;
  • Twijfelt u over de echtheid van de collecte? Neem dan contact op met de gemeente. Zij controleert of een vergunning is afgegeven en eventuele acties ondernemen. U kunt ook contact opnemen met de politie via 1-1-2.

Kijk voor meer informatie over veilig doneren aan de deur op politie.nl