Nieuwsbericht Schansen tot leven gewekt rondom vesting van Steenbergen

Gepubliceerd op: 08 oktober 2020 14:35

Rondom de vesting Steenbergen lag een reeks kleinere versterkingen die moesten voorkomen dat een vijand te dicht bij de stad kon komen. Als er een aanval dreigde werd de omgeving van de stad onder water gezet. Sommige plekken die boven het water uitstaken zoals een dijk, sluis of brug kregen zo'n versterking, ook wel schans genaamd. Al deze vestingwerken zijn inmiddels verdwenen. In het kader van het project Landschappen van Allure heeft gemeente Steenbergen op een aantal plekken panelen geplaatst, die deze schansen weer tot leven wekken. Bijna letterlijk want tekenaar Steven Bouwens heeft de schansen afgebeeld op een transparante plaat, alsof ze nog in het landschap staan, inclusief verdedigers én vijanden.

Wethouders Esther Prent en Wilma Baartmans bezochten de panelen die dinsdag 6 oktober zijn geplaatst. Wethouder Baartmans: 'Ik vind het belangrijk dat er weer een stuk erfgoed zichtbaar is gemaakt op deze manier.' Wethouder Prent vult aan: 'ik hoop dat voorbijgangers langs deze fietsroute zich weer even terug kunnen wanen in de tijd.'

De panelen staan vanaf dinsdag 6 oktober langs de routes van de fietsknooppunten op de volgende plekken rondom de kern van Steenbergen:

  • Liniewal achter basisschool Maria Regina
  • Westlandse Langeweg (vlakbij de Ligne)
  • Hoek Witte Ruiterweg en Halsterseweg
  • Canadezenweg (Welberg)

Paneel aan de Canadezenweg in Welberg

Wethouder Baartmans en Wethouder Prent bij de schans Westlandse Langeweg