Nieuwsbericht Noodverordening COVID-19 per 15 juli

Gepubliceerd op: 16 juli 2020 15:45

Het kabinet heeft de noodverordening die op 1 juli is ingegaan op een aantal punten aangepast en verduidelijkt. Deze noodverordening is ingegaan op 15 juli 2020 en biedt wettelijke bevoegdheden om op te kunnen treden wanneer dit nodig is.
De belangrijkste maatregelen blijven gelden. Zo houd je 1.5 meter afstand, vermijd je drukke plekken, was of desinfecteer je regelmatig je handen en werk je zoveel mogelijk thuis. Op deze manier zorgen we er samen voor dat het coronavirus geen nieuwe kans krijgt en we samen steeds meer mogen en kunnen.

De nieuwe noodverordening vervangt de noodverordening van 1 juli en is op een aantal punten aangepast. De overige maatregelen veranderen niet.

Overzicht van de aanpassingen per 15 juli

  • De 1,5 meter regel is niet van toepassing op kinderen tot en met 17 jaar, tenzij ze zich op een mbo. hbo of wo locatie bevinden.
  • Voor personen met een handicap onderling, woonachtig in dezelfde woongroep, geldt de uitzondering op het houden van 1,5 meter niet.
  • Het dragen van een mondkapje is niet verplicht in het bedrijfsmatig vervoer (bijvoorbeeld taxi's) bij een maximum van 2 personen.
  • Sauna en wellness wordt toegevoegd als activiteit waarbij placering plaatsvindt door het aanwijzen van een afgebakende locatie.
  • Bij een verpleeghuis of kleinschalige woonvorm voor ouderen is de beheerder degene die toestemming geeft voor bezoek. Er wordt gehandhaafd zodra de beheerder hinder of problemen ondervindt, doordat personen ongewenst het verpleeghuis bezoeken.

Het kabinet besluit voor eind augustus over het verlengen of aanpassen van de maatregelen.

Bekijk de noodverordening

Samen tegen corona