Artikel Joke de Neve - Kaashoek - Boerderijwinkel/Theetuin Zuiderhof

DE HEEN – Joke de Neve-Kaashoek (62) was er al twee jaar mee bezig, de opening van haar boerderijwinkel en theetuin Zuiderhof in De Heen. Echter, vanwege de gezondheid van haar man wilde ze in het eerste kwartaal van 2020 open gaan, maar dat werd pas juni 2020. Ze werd meteen geconfronteerd met harde coronaregels. Dat maakte haar situatie erg bijzonder, zowel privé als zakelijk.

"Ik wilde zo graag met het voorjaarsseizoen van de camping en de jachthaven meegaan, maar dat werd helemaal anders in april dit jaar. Daarbij werden we op een ander vlak geraakt door corona, omdat mijn vader best angstig was. Ik ga er goed mee om, want ik heb moeten zien wat hij heeft moeten doormaken tijdens zijn revalidatie van zijn herseninfarct. Hij wil ons absoluut niet zien. Hij is bang om ziek te worden. Als ik boodschappen doe voor hem, zet ik de tas achter zijn voordeur. "

Registratie

Op haar terras in de theetuin kreeg ze meteen te maken met veel regels die ze moest uitvoeren en aanhouden. "Grotendeels zijn de mensen heel erg aardig en is er veel begrip. Een enkele keer is het anders, dan krijg je een discussie met mensen die bij elkaar aan tafel willen zitten, terwijl dat door de coronaregels niet mogelijk is. Ook het registreren van bezoekers stuit een enkele keer op tegenspraak. Volgens de wet op privacy is het niet verplicht om je gegevens in te vullen, maar deze regels zijn wel aan ons opgelegd."

Opening en expositie

In haar groentewinkel is het geen zelfbediening. Joke is in persoon aanwezig om klanten te helpen. Ze vertelt: "Nee, niemand mag zelf iets pakken. Dat kan niet. Ik ben altijd in de buurt wanneer mensen komen." Haar prachtige groentewinkel is opgesteld in een oude paardenstal en haar groenten zijn 'on te way to planet proof', vers uit eigen kwekerij. Van een officiële opening is het nog niet gekomen. "Nee, dat wordt pas volgend jaar in 2021. Dan wil ik samen met mijn zus weer een Hoekkunst houden en de opening is dan een mooie gelegenheid." In haar Hoekkunst, naast de groentewinkel, worden exposities gehouden. Het is een nostalgische gezellige huiskamer met kunstwerken.

Idyllische theetuin

Ondanks dat ze later moest starten, voelt Joke zich als een vis in het water. Voorheen werkte ze in het bedrijf bij hun oogst. "Ik leid een heel ander leven nu", vertelt ze. "Je leert heel veel mensen kennen. Ik vind het fantastisch en geniet er iedere dag van." In haar theetuin is het idyllisch. De tafels en stoelen staan opgesteld tussen een rijkdom aan planten en natuur met vlinders. "Ik hoop dat mensen vol blijven houden", gaat ze verder. "Ondanks dat het moeilijk is. Probeer de regels te handhaven. Ik weet, het duurt lang, maar de regels zijn er nu eenmaal. Het is niet alleen voor jezelf. Denk ook aan anderen zoals personeel en de mensen om je heen."

* Dit interview is opgenomen toen de horeca weer geopend was, en de Theetuin dus ook open was voor publiek. Momenteel is de Theetuin gesloten, niet alleen vanwege de coronamaatregelen, maar ook omdat het minder goed weer is. Joke hoopt de Theetuin volgend seizoen weer open te kunnen stellen!

Joke de Neve - Kaashoek: Doe het niet alleen voor je zelf, maar juist voor alle mensen om je heen.