Artikel Frieda en Tonnie Vugts: "We zijn blij dat verder coronaleed ons bespaard is gebleven."

STEENBERGEN – Poelier Vugts in Steenbergen heeft het voor de kiezen gekregen in de zomerperiode, maanden na de eerste uitbraak van het coronavirus. Toen in augustus een medewerker in de thuissituatie besmet bleek te zijn met COVID-19, was het alle zeilen bijzetten om de winkel open te houden. De hygiëne in de winkel en de slachterij werd nog hoger opgeschroefd. Gelukkig zijn andere medewerkers niet besmet geraakt, en is er voor klanten geen extra risico geweest, maar hierdoor moesten Frieda (41) en Tonnie Vugts (43) meteen van alles regelen.

"In maart vielen horecaklanten in eerste instantie weg," vertelt Tonnie Vugts. "Maar die kwamen langzaam weer terug om te gaan bezorgen en de bestellingen namen toe. In de winkel werd het iets drukker, omdat mensen meer thuis gingen barbecueën en gourmetten." Daarentegen vielen bedrijfsfeesten weg en waren mensen meer thuis in het eigen gezin. "Mensen konden thuis meer genieten met elkaar", vult Frieda Vugts aan. "Dat merkten we en dat werd soms gedeeld in de winkel."

Veel begrip

Bij Poelier Vugts gingen de zaken door tot er in de vakantieperiode een besmetting in de winkel aan de orde was. Opeens liep het anders. "Het was ons eerst niet duidelijk wat te doen. We zijn op internet gaan kijken, maar we werden zelf al snel gebeld door de GGD. De vrouwelijke arts nam alle tijd voor ons. Ze heeft heel goed uitgelegd welke vervolgstappen we moesten nemen. Er was ook meteen contact vanuit gemeente Steenbergen met veel begrip. Ook dat was geweldig." Het echtpaar Vugts dacht aanvankelijk dat ze hun winkel moesten gaan sluiten.

Lange dagen

"Je komt in een rollercoaster terecht", vervolgt Tonnie Vugts. "In de winkel hebben we buiten het vlees andere voorraden die niet lang bewaard kunnen blijven. Denk aan maaltijden, salades en soep. Alles is bij ons vers. We hadden in die periode ook heel veel bestellingen." Vijf andere personeelsleden die hadden samengewerkt met de besmette collega, moesten ook thuisblijven in quarantaine. "Het werd toen kunst en vliegwerk. We mochten open blijven, maar we hebben hele lange dagen gemaakt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Zelfs een oud-medewerker is ons toen komen helpen. Dat was heel fijn."

Service

Poelier Vugts staat goed bekend in Steenbergen en omgeving. De service die ze normaal gesproken verlenen aan ouderen, gebeurt nu tijdelijk in aangepaste vorm. Frieda Vugts: "Dat hield in dat we ouderen onder andere niet meer konden helpen om de boodschappen in de rollator te plaatsen. Dat doen we al jaren, maar dat gaat nu even niet. We hebben sinds het begin van de corona ook een desinfectie unit aangeschaft en ondanks dat hygiëne bij ons altijd hoog in het vaandel staat, zijn we hier nog meer alert op geworden."

Hygiëne blijft

Nu de grootste schrik voorbij is, is er ook waardering. "We hebben ons best gedaan om het te voorkomen en zijn heel blij dat verder coronaleed ons bespaard is gebleven. We blijven goed op de hygiëne letten en ik hoop dat we weer snel terug kunnen naar het oude normaal", laat Tonnie Vugts weten. Het besef dat een terugkeer naar het oude niet vanzelfsprekend is, is aanwezig. Frieda Vugts: "Er is geen einddatum. Je kunt het niet gaan wegstrepen."

Frieda en tonnie Vugts: We zijn blij dat verder coronaleed ons bespaard is gebleven