Artikel Elvira Vlamings & Ingrid van Bezooijen: “Waar we als klein dorp groots in kunnen zijn.”

DINTELOORD – Aanvankelijk hadden de organisatoren van de KinderVakantieWeek (KVW) in Dinteloord veel vragen, omdat een gewone week met heel veel kinderen niet kon doorgaan vanwege coronamaatregelen. De oplossing om thuis te knutselen met digitale begeleiding en diverse speurtochten door het dorp werd een groot succes. Zo groot dat er meer kinderen deelnamen dan verwacht. 48 jaar kindervakantieweek kreeg een bijzondere wending.

"Het last minute schakelen was lastig in deze tijd. Niemand durft wat toe te zeggen. Hier liepen we tegenaan", vertelt Elvira Vlamings, bestuurslid KVW. Normaliter wordt de kindervakantieweek in de grote Petrus en Paulus kerk gehouden in Dinteloord, maar hier worden appartementen gebouwd. "Deze kerk was een toplocatie", laat voorzitter Ingrid van Bezooijen weten. "Het lag heel centraal in het dorp. De nieuwe loods is ook goed, maar deze is niet zo zichtbaar als de kerk waarin de KinderVakantieWeek nog meer ging leven. Mensen liepen gewoon binnen en dat was heel erg leuk."

Waardering

Het concept van de KinderVakantieWeek is erg geliefd, zelfs als er aanpassingen zijn in een moeilijke tijd. Elvira: "Het wordt warm ontvangen en mensen worden er blij van. Ik stond er eerst met een dubbel gevoel in. De coronaperiode bracht onduidelijkheid, maar gelukkig hebben we doorgepakt, ik heb ook nieuwe kinderen gezien. Er is waardering en daar doen we het voor. Maar we hopen wel dat het volgend jaar weer als vanouds zal zijn."

Knutseltasjes

Een nieuwe KinderVakantieWeek werd bedacht en een onderdeel daarvan was een oproep om thuis te gaan knutselen. "We hadden in de garage een studio ingericht", laat Ingrid weten. "Mijn dochter Maartje heeft samen met Elvira 12 knutselsfilmpjes gemaakt en op ons eigen YouTube-kanaal gezet en dat kon (en kan nog steeds) gratis gevolgd worden. Het waren knutsels die thuis makkelijk konden worden gemaakt." Om de kinderen tegemoet te komen, konden ze zich ook aanmelden voor gratis knutseltasjes met materialen die kinderen niet standaard in huis hebben. "Denk hierbij aan wiebeloogjes enzo. In het tasje zaten veel spullen die kinderen konden gebruiken", vult Elvira aan.

KinderVakantieWeekgevoel

Elvira: "We hadden gedacht dat zo'n tien kinderen per dag gebruik zouden maken van het knutseltasje en mee zouden doen aan de speurtochten. Maar onze topdag stond op 86 kinderen! Zo konden we toch het vertrouwde gevoel van de KinderVakantieWeek creëren."

Speurtochten

Ook werden er verschillende soorten speurtochten georganiseerd, hierbij werden uiteraard de richtlijnen van het RIVM nageleefd. De begeleiders van de kinderen waren dit keer niet de vrijwilligers, maar eigen familieleden van de kinderen. Zo werd er een Jacht op de Schat gehouden met echte piraten, een stalen rossen tour oftewel fietstocht, een fotopuzzeltocht en een cijferchaos spel dat een soort bingospeurtocht is. Ingrid: "We zijn heel blij dat er een oplossing werd gevonden om door te gaan. We willen er voor de kinderen zijn, want samen zijn we sterk in deze coronatijd. We hebben laten zien waar we als klein dorp groots in kunnen zijn. Het zit 'm echt in de kleine dingen." In 2021 hoopt de organisatie terecht te kunnen in de nieuwe loods aan de Stoofdijk in Dinteloord. Dan gaat de 49e editie van kracht. "In 2021 gaan we knallen!", laten de dames enthousiast weten.

Hou vol, vecht mee, Elvira Vlamings & Ingrid van Bezooijen