Artikel Bestuur SC Welberg doet oproep: "Hou vol!"

WELBERG – Gidion Tunders (30) uit Welberg is sinds maart bezig, samen met andere bestuurders en vrijwilligers, om vrijwilligers en sporters aan te moedigen om vol te houden bij de voetbalvereniging SC Welberg tijdens de coronapandemie. De maatregelen houden aan voor lange tijd en sporters en vrijwilligers willen zo snel mogelijk terug naar het oude normaal. In de praktijk blijkt dat een uitdaging.

Hij is secretaris, interim voorzitter SC Welberg en KNVB scheidsrechter. Gidion Tunders zei voor de grap bij zijn laatste wedstrijd in Kruisland, waar hij scheidsrechter was: "Dit zou weleens de laatste wedstrijd kunnen zijn en drie dagen later moesten we dicht." Het was een vreemde gewaarwording voor hem. "Normaal gesproken ben ik tientallen uren bezig als vrijwilliger. Ik kwam in een gat terecht."

Gedupeerd

Met hem zijn veel vrijwilligers aan de slag gegaan om allerhande klusjes te gaan doen. "We zijn het groen gaan doen, wat achterstallig onderhoud en dit soort zaken meer," vervolgt hij. De gesprekken met gemeente Steenbergen verliepen prettig en soepel. Ze werden meteen gevoerd. Ik kreeg soms 's avonds laat nog berichten binnen van ambtenaren." Niet alleen de leden werden gedupeerd, omdat er niet gesport kon worden, ook SC Welberg moet een tegenslag incasseren.

75-jarig bestaan

"De afgelopen maanden zijn we tienduizenden euro's aan omzet misgelopen. Dat komt niet vanuit de leden en sponsoren. Zij hebben niet moeilijk gedaan en dat is geweldig. We zijn ontzettend blij hoe ze dit hebben opgepakt. Ons horecadeel heeft eronder te lijden en dat merken we. In goede tijden weet bijvoorbeeld een peloton fietsers ons te vinden en lopen ze binnen. De leden willen het liefst terug naar het oude normaal, maar een BBQ houden zit er niet in. Ons 75-jarig bestaan was uitgesteld tot in november dit jaar, maar dit gaat ook niet meer door."

Begrip

Volgens Gidion Tunders zijn de mensen het beu geworden. Senioren moesten gaan trainen met 1,5 meter afstand, maar dit werkt niet in de praktijk. Er ontstond een discussie in de kleedkamers. Het is lastig een veilige en corona-proof kleedkamer te maken. De sporters wilden liever hun eigen gang gaan. "Ze kwamen in een bad terecht met regels," vertelt Tunders. "Maar wij vinden het ook niet leuk. We willen liever geen politieagent spelen en eigen verantwoordelijkheid blijft van kracht. Het is jammer dat we vaak nee moeten zeggen. We kunnen gewoon niet anders. Toch is het begrip dat ze hebben fijn en gaan ze moedig door."

Hou vol

Hoe het verder moet in de toekomst, blijft een vraagteken. "De oplossing is heel moeilijk. We moeten vol blijven houden en moedigen onze leden zoveel mogelijk aan door behulpzaam te zijn en begrip te tonen. Ik hoop dat we snel weer terug kunnen keren naar het oude normaal. Voetbal is emotie. Het is een uitlaatklep voor velen. Als we willen blijven sporten, moeten we ons echt aan de maatregelen blijven houden. Anders gaan de hekken weer dicht."

Gideon Tunders met Quote