Artikel Jürgen van Osta: Een feestje kan volgend jaar ook nog gevierd worden.”

KRUISLAND – Hij is Prins van Pompedurp en manschap en chauffeur bij het brandweerkorps van Kruisland. Jürgen van Osta (46) heeft tijdens de coronaperiode op verschillende vlakken ermee te maken. Het afblazen van carnaval is te vroeg en bij de brandweer moest er zo realistisch mogelijk geoefend worden met kleinere groepen. Deze twee uitdagingen wist hij het hoofd te bieden. Een oplossing lijkt volgens deze prins niet direct voorhanden. 

"Is het zinvol?", herhaalt hij de vraag. "Ik weet het niet", antwoordt hij meteen. "Ik probeer vol te houden. Naar een oplossing, daar kan ik geen slag naar slaan. Ik hoop dat de oplossing ligt in een vaccin. Maar we weten niet wat deze versie doet. Wat gaat een andere versie van het coronavirus doen?" Toch ziet Jürgen van Osta de toekomst positief tegemoet. Er zijn veel tussenoplossingen die deze coronaperiode met beperkingen draaglijk maakt.

Deuk

"Het aanpassen lukt wel", laat hij weten. "Soms is het moeilijk. Dat zie je in de supermarkt. Als de gangpaden smal zijn, is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden. Als je dat een hele dag doet, deze afstand aanhouden, loop je aan het eind van de dag achteruit!" Hij begrijpt om deze reden beide partijen die voor en tegen de coronamaatregelen zijn. "Ik weet niet of het goed is wat we doen. Ik weet, mensen hebben er echt over nagedacht, maar soms vraag je je af waarom je in een vliegtuig wel naast elkaar mag zitten en in de stadsbus niet met nagenoeg dezelfde ventilatie. De economie heeft een flinke deuk opgelopen. Hier hebben we nog jarenlang lol van", laat hij met satire weten.

Brandweerkorps Kruisland

Als ervaren en jarenlange brandweerman werden de maatregelen in zijn korps eveneens aangeschroefd. "Het oefenen bij de brandweer was moeilijk. We moesten zo realistisch mogelijk blijven oefenen. Dat hield in dat we met drie personen tegelijk konden oefenen. Normaal gesproken bestaat een ploeg uit zes personen. We zijn er redelijk doorheen gerold in Kruisland. We hebben een club met 13 manschappen. Met twee clubs van drie op één avond oefenen ging redelijk goed. Zo proberen we het allemaal bij te houden en vakbekwaam te blijven."

Samen carnaval

Bij zijn vertrouwde carnavalsclub gaat dat anders. De voorbereidingen voor de 11e van de 11e waren, met steeds zwaardere maatregelen, spannend. Jürgen: "We hebben overleg met verschillende stichtingen in Dinteloord, Nieuw-Vossemeer en Steenbergen. We hebben echt samen opgetrokken. Met de maatregelen van een paar weken geleden, hadden we een mooie digitale dorpsquiz voor ogen, die live door de SLOS uitgezonden zou worden. Helaas kan deze met de verder aangescherpte maatregelen ook niet doorgaan. Vandaar dat we het motto van dit jaar via een filmpje, op de 11e van de 11e om 20.11 uur via de lokale omroep de SLOS bekend maken. Ik vind persoonlijk dat er zoveel mogelijk door moet blijven gaan. Beter een plan klaar hebben, en op het laatste moment aanpassen, dan geen plan hebben. Het zou zonde zijn als er dan toch weer mogelijkheden zijn."

Feestje

De aankomende maanden zal er veel besproken worden over en voor dit het carnavalsfeest binnen gemeente Steenbergen. Jürgen: "Naar mijn mening kunnen er best, al dan niet aangepast, een aantal activiteiten plaatsvinden." Over andere feestjes zegt Jürgen: "Het is jammer, maar een feestje kan volgend jaar ook nog gevierd worden. Ik probeer me zo goed en kwaad als het kan me te houden aan de maatregelen. Ik hoop dat er vanaf nu minder maatregelen nodig zijn of opgelegd worden en we toch nog een redelijke carnaval kunnen vieren."

Jurgen van Osta - Wat je wel leert, is creatief te zijn in deze situatie