Nieuwsbericht Gemeente neemt coronavirus maatregelen

Gepubliceerd op: 11 maart 2020 13:55

De voorzitters van de veiligheidsregio's Brabant-Zuidoost, Brabant Noord, Midden- en West- Brabant gaan voor één Brabantse aanpak die erop gericht is om het risico van meer besmettingen met het coronavirus te beperken.

Deze aanpak bevat de volgende maatregelen:

• een verbod op alle evenementen met meer dan 1000 deelnemers
  • Het matigen van sociale contacten en aangaan van alleen strikt noodzakelijke nieuwe sociale contacten
  • het extra beschermen van ouderen en kwetsbaren

Daarnaast is er een oproep aan alle organisatoren van bijeenkomsten om de bijeenkomst te heroverwegen gezien bovenstaande oproep tot matigen van contacten. Deze maatregelen gelden tot en met maandag 16 maart. Daarna volgen nieuwe afspraken die op landelijk/provinciaal niveau worden gemaakt.

Dienstverlening gemeente

De dienstverlening van de gemeente gaat vooralsnog gewoon door, dus de publieksbalies, de milieustraat en ook de vraagwijzer zijn geopend. Ook kunnen inwoners gewoon bellen met vragen naar de gemeente. Ook de toezichtfuncties, zoals bijvoorbeeld de handhavers en bouw- en woningtoezicht gaan gewoon door.

Bijeenkomsten die gepland staan bij de gemeente, maar niet strikt noodzakelijk zijn stellen wij minimaal uit tot en met maandag 16 maart.

Evenementen en bijeenkomsten

Op organisatoren van bijeenkomsten of samenkomsten zonder evenementenvergunning van meer dan 1.000 personen (zoals concerten in poppodia en horecagelegenheden) doet de overheid in Brabant een dringend beroep om te handelen in de lijn van sociale terughoudendheid en het gezond verstand te gebruiken.

We kunnen ons voorstellen dat deze maatregel vragen oproept bij organisatoren van evenementen. Met die vragen kan je terecht bij de gemeente. Wij hebben wellicht niet direct antwoord, maar doen er alles aan om vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Brabant gaat niet op slot. Bijvoorbeeld kroegen en musea blijven open. Als u daarheen gaat, neem dan wel uw verantwoordelijkheid en zoek daarna geen kwetsbare mensen zoals ouderen of zieken op.

Onderwijs en kinderopvang

De overheid in Brabant doet een dringend beroep op het onderwijs en de kinderopvang om de opvang van kinderen zoveel als mogelijk is te blijven verzorgen. Kinderen die thuis zitten, doen een beroep op hun ouders waardoor bijvoorbeeld mensen in vitale beroepen niet aan het werk kunnen.

Meer informatie

Kijk voor alle actuele informatie op de websites van het RIVM en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.