Nieuwsbericht Burgemeester Van den Belt trots en hoopvol

Gepubliceerd op: 23 april 2020 13:40

Beste inwoners,

Bijna twee maanden nu voeren we een ongelijke strijd tegen een virus, waarvoor nog geen vaccin of medicijn gevonden is. We moeten opboksen tegen een onzichtbare vijand, die ons noopt de "spelregels" voortdurend aan te passen. Gelukkig is inmiddels ook gebleken dat we niet machteloos aan de zijlijn staan. Door samen de handschoen op te pakken hebben we het coronavirus binnen de perken kunnen houden.

Hartstikke trots

Helaas kunnen we niet iedereen redden of beschermen, maar door elkaar te steunen en ons goed aan de richtlijnen te houden, zijn de eerste versoepelingen van de "leefregels" mogelijk. Hoewel we misschien op meer hadden gehoopt, mogen we hartstikke trots zijn dat we dit nu – door solidair te zijn – hebben bereikt.

Nieuwe uitdagingen

We zijn de coronacrisis nog niet te boven, maar kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen weer in groepsverband gaan sporten, hoe fijn is dat! Onze jongeren moeten zich nog wel aan de 1,5 meter-discipline houden, maar krijgen ook wat extra ruimte en bewegingsvrijheid, die ze op hun leeftijd zo hard nodig hebben. Na de meivakantie is er een herstart mogelijk voor de basisscholen en ook dat geeft in veel opzichten "lucht".
Natuurlijk brengt dit alles nieuwe uitdagingen met zich mee, maar ik heb er alle vertrouwen in dat onze onderwijsprofessionals en vrijwilligers in het verenigingsleven in staat zijn om met oplossingen te komen, die voor iedereen werkbaar en acceptabel zijn. Waar nodig, staan we hen daarbij vanuit de gemeente natuurlijk graag terzijde. Want in dit gevecht staan we samen, zij aan zij, ook al zit er 1,5 meter tussen.

Géén risico's nemen

We moeten nog niet te vroeg juichen en het blijft, zoals onze premier Mark Rutte het deze week zei, een "duivels dilemma" om te besluiten welke maatregelen wel of niet versoepeld kunnen worden. Verslappen in de waakzaamheid is geen optie en we kunnen pertinent geen risico's nemen die het virus in de kaart spelen, waardoor een tweede uitbraakgolf zou kunnen ontstaan. Dan plaatsen we onszelf weer op achterstand, terwijl we zogezegd de bovenliggende partij moeten blijven. En, om met onze minister president te spreken: 'De vrijheid van de één mag nooit ten koste gaan van de gezondheid van de ander'."

Groot verdriet

Vooral onze meest kwetsbaren medemensen zitten onveranderd in de hoek waar de klappen vallen, waarbij nog altijd het uiterste wordt gevergd van de zorgsector en de verpleeg- en verzorgingshuizen veiligheidshalve dicht moeten blijven. Ook zijn er nog dagelijks tal van nieuwe opnames in de ziekenhuizen en overlijden er helaas veel mensen als gevolg van het coronavirus. We leven mee met zovelen die met dit grote verdriet worden geconfronteerd.

Knock-out

De bel voor de laatste ronde heeft nog niet geklonken, maar we zijn volgens mij wél op de goede weg. Ik wil u dan ook – mede namens het voltallige gemeentebestuur – bedanken voor al uw inspanningen, uw support en uw geduld. Laten we de versoepelingen die daardoor mogelijk zijn geworden als een voorlopige beloning zien en samen door blijven knokken tegen het coronavirus.
Dus beste mensen, hou vol, dan delen we samen uiteindelijk die knock-out uit, zeker weten!

Uw burgemeester,
Ruud van den Belt