Nieuwsbericht Nationale Dodenherdenking op 4 mei

Gepubliceerd op: 04 mei 2020 08:20

In Dinteloord en Steenbergen zijn op maandag 4 mei versoberde ceremonies ter gelegenheid van Nationale Dodenherdenking, met een aangepast programma en zonder publiek.

Op 4 en 5 mei was de afsluiting voorzien van het uitgebreide programma rondom "75 jaar vrijheid". Afgelopen najaar hebben we dit thema in onze gemeente, op tal van momenten, met elkaar kunnen vieren en herdenken. Veel van onze inwoners zijn hierbij betrokken geweest. De grote solidariteit uit die periode komt ons goed van pas, nu de maatregelen in de strijd tegen corona van invloed zijn op onze bewegingsvrijheid en het noodzakelijk maken op alternatieve wijze invulling te geven aan Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

Stilstaan bij oorlogsgeweld

Het mag voor zich spreken dat dit helaas niet kan met de gebruikelijke, openbaar toegankelijke gelegenheden. Het devies is immers nog altijd "blijf thuis". Onze bevrijders en allen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna te kampen hebben gehad met oorlogsgeweld verdienen het echter dat wij hen – zeker ook dit jaar – met respect herdenken. Gelukkig kunnen we hier overal bij stilstaan, wie of waar we ook zijn, en op andere manieren de verbinding zoeken met elkaar. Zoals dat bijvoorbeeld door een groot aantal muzikanten gebeurt, die thuis of in de nabije omgeving daarvan om 19.58 uur met het zogeheten Taptoe-signaal de twee minuten stilte inluiden.

Plechtigheden

Normaal gesproken voltrekken zich in onze gemeente op 4 mei drie ceremonies ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking. De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg heeft aangegeven geen mogelijkheden te zien om de herdenking bij "De Klok" aan de Canadezenweg te laten voldoen aan de RIVM-voorschriften.

In Dinteloord voltrekt zich vanaf 19.30 uur een aangepast programma onder verantwoordelijkheid van de plaatselijke Oranjevereniging. Wethouder Esther Prent vertegenwoordigt hierbij de gemeente Steenbergen. Voor nadere informatie over het programma kunt u terecht op: www.oranjeverenigingdinteloord.nl

In Steenbergen begint het officiële programma met een kranslegging namens heel de gemeenschap door het burgemeestersechtpaar Van den Belt. Na het Taptoe-signaal, de twee minuten stilte en het Wilhelmus, houdt burgemeester Van den Belt een toespraak. We vertrouwen op uw begrip dat ook bij deze ceremonie geen publiek aanwezig kan zijn.

Uitzending op SLOS TV

De ceremonie in Steenbergen is live te volgen om 19:45 uur op SLOS TV. Leden van de Steenbergse harmonie Volharding hebben hiervoor op veilige afstand van elkaar de omlijstende muziek opgenomen. Na deze uitzending is een registratie te zien van de plechtigheid in Dinteloord.

Goed om te weten is tot slot nog dat – in afwijking van de algemene vlaginstructie - de Nederlandse vlag op 4 mei dit jaar van zonsopgang tot zonsondergang half stok mag worden gehangen. Ter ere van Bevrijdingsdag mag de vlag op 5 mei uiteraard weer in top worden gehesen.