Nieuwsbericht Loods voor zes maanden gesloten na aantreffen grondstoffen voor de productie van harddrugs

Gepubliceerd op: 26 november 2019 14:30

Burgemeester Van den Belt heeft donderdag 21 november een loods aan de Schansdijk 5 in De Heen voor een periode van zes maanden gesloten. In deze loods werd onlangs door de politie een groot aantal vaten met chemicaliën aangetroffen, die bestemd waren voor de productie van harddrugs.

In de loods stonden 25 vaten met daarin chemicaliën, zoals BMK en APAAN; stoffen waarvan bekend is dat ze worden gebruikt bij de productie van synthetische drugs. De productie van synthetische drugs brengt risico's van ontploffing en lekkages met zich mee. Bovendien worden niet zelden wapens en explosieven ingezet om dergelijke panden te beveiligen. Daarom heeft de burgemeester besloten om de loods voor zes maanden te sluiten. De loods is van 21 november tot en met 20 mei 2020 gesloten, om daarmee de mogelijke criminele loop in de omgeving van deze loods te beëindigen.

De loods is in eigendom van de gemeente, maar heeft uiteraard nooit toestemming gegeven voor deze criminele activiteiten. Op dit moment onderzoekt de gemeente dan ook de mogelijkheden om de verantwoordelijke hiervoor aansprakelijk te stellen.

Ook al is de loods van de gemeente, deze wordt toch gesloten conform het regionale Damoclesbeleid. Volgens het Damoclesbeleid kan de burgemeester een woning of lokaal (loods) sluiten indien daar softdrugs of harddrugs worden aangetroffen. Sinds 1 januari 2019 is deze bevoegdheid uitgebreid wanneer er strafbare voorbereidingshandelingen worden aangetroffen.