gemeente Steenbergen | Let op met loden leidingen!

Nieuwsbericht Let op met loden leidingen!

Gepubliceerd op: 17 november 2021 13:35

Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 mag dat niet meer. Helaas zijn nog niet in alle huizen de loden leidingen vervangen. Uit recent onderzoek blijkt dat lood in het drinkwater voor gezondheidsrisico's kan zorgen. Vooral bij jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Doe een check

U bent zelf verantwoordelijk voor de leidingen in uw huis. U kunt zelf kijken of uw huis nog waterleidingen van lood heeft: deze leidingen zijn grijs van kleur en hebben geen rechte vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoor je een dof geluid. Dit is doffer dan bij een koperen of ijzeren leiding. Heeft u nog loden leidingen? Laat ze dan vervangen, dat is beter voor de gezondheid. Vraag hiervoor een installateur, bijvoorbeeld een loodgieter. Huurt u een huis? U kunt bij uw verhuurder navragen of er loden leidingen zijn en of hij ze wil vervangen. U kunt ook zelf onderzoek doen.

Vragen?

Wilt u meer weten over loden leidingen en het vervangen daarvan? Wilt u informatie over uw rechten als huurder? Kijk dan op www.milieucentraal.nl/lodenleidingen