Nieuwsbericht Het nieuwe donorregister: wat betekent dat voor mij?

Gepubliceerd op: 03 juli 2019 13:40

In het Donorregister vult u uw keuze in over donatie van uw organen en weefsels na uw overlijden. Het invullen van uw keuze kan online of per post. Het is belangrijk dat u kiest. Dan weet uw partner of familie of u donor bent of niet. Op 1 juli 2020 start het nieuwe Donorregister. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente komt dan in het Donorregister.

U vult uw keuze in op www.donorregister.nl of via een papieren formulier. Heeft u uw keuze al ingevuld? Dan hoeft u niets te doen. Uw keuze blijft staan.

Wat gebeurt er als ik mijn keuze niet invul?

Iedereen in Nederland krijgt van de overheid informatie over de nieuwe wet.

Als u na 1 juli 2020 nog niets heeft ingevuld in het register krijgt u een brief met de vraag of u uw keuze wilt invullen.Als u na de eerste brief niets invult krijgt u na zes weken een tweede brief.Als u opnieuw niets invult, komt bij uw naam 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie' te staan. Hierover krijgt u weer een brief.

Wat betekent 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie'?

Als u geen keuze invult in het register, dan komt na 1 juli 2020 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie' bij uw naam te staan. Dat betekent dat uw organen na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit met uw familie. Als uw familie heel zeker weet en kan uitleggen aan de arts dat u echt geen donor wilde zijn, dan wordt u ook geen donor. Het is dus belangrijk dat uw partner en familie weet wat uw keuze is. En u uw keuze invult.

Wat kan ik kiezen?

U heeft vier keuzes.

  1. Ja, ik geef toestemming.U wilt donor worden. Misschien wilt u sommige organen en weefsels niet doneren. U kunt dit ook invullen op het formulier.
  2. Nee, ik geef geen toestemming. U wilt geen donor worden.
  3. Mijn partner of familie beslist. U wilt dat uw partner of familie voor u kiest na uw overlijden.
  4. Een door mij gekozen persoon beslist. U wilt dat iemand anders voor u kiest na uw overlijden.

U kunt uw keuze altijd veranderen.

Waarom kiezen?

Dan staat in het register precies wat u zelf wilt. Uw partner en familie weten dan of u wel of niet donor bent. Ook als u geen donor wilt zijn, is het belangrijk dat u dit invult in het Donorregister.

Hoe vul ik mijn keuze in?

Het is belangrijk dat u invult of u wel of niet donor wilt worden. U kunt uw keuze op drie manieren invullen:

Kan ik mijn keuze veranderen?

Uw keuze kunt u altijd veranderen. Dat kan op deze website of door nog een keer het papieren formulier in te vullen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het Donorregister op www.donorregister.nl Kijk voor meer informatie over hoe donatie van organen en weefsel precies gaat op www.transplantatiestichting.nl

U kunt ook bellen naar het Donorregister op 0900 821 21 66. (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 19:00 uur)

Logo donorregister