Nieuwsbericht Herdenking Canadese Begraafplaats is te volgen vanuit de huiskamer

Gepubliceerd op: 22 oktober 2020 16:10

Op 25 oktober zou op de Canadese Begraafplaats in Bergen op Zoom de jaarlijkse internationale herdenking plaatsvinden. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen kan de herdenking op het ereveld niet doorgaan. In samenwerking tussen de Canadese ambassade, de gemeente Bergen op Zoom, de Koninklijke Luchtmacht, de Common Wealth War Graves Commission (beheerder van de erevelden) en Omroep Zuidwest TV is er als alternatief op zondag 25 oktober een uitgebreide herdenkingsuitzending verzorgd.

Het programma

De uitzending richt zich niet alleen op de herdenking. Het programma start met een korte documentaire over de Slag om de Schelde. Deze korte productie geeft een goed beeld van de strijd zoals die in het najaar van 1944 in onze regio werd gevoerd en die draaide om het kunnen gebruiken van de havens van Antwerpen voor de geallieerde bevoorrading. Daarna begint de herdenkingsuitzending. De uitzending volgt zoveel mogelijk het programma van de herdenkingen zoals we die onder normale omstandigheden zouden uitvoeren.

  • Voordracht Lucas Hulsman, gebaseerd op het boek The Hawk and the Hare van Mrs. Janet Love Morrison
  • Burgemeester Frank Petter en de ambassadeur voor Canada in Nederland, H.E. mevrouw Lisa Helfand, houden een toespraak
  • Aalmoezenier majoor Suzanne Hagenaars van de Koninklijke Luchtmacht houdt een korte overdenking
  • De voorzitter van het Veteranen Ontmoetingscentrum Bergen op Zoom, generaal b.d. Frans-Peter Schulte, draagt The Act of Remembrance voor
  • De Canadese premier Justin Trudeau spreekt ook een persoonlijke boodschap voor

Aan het einde van het programma leggen de Canadese ambassadeur, H.E. mevrouw Lisa Helfand en de burgemeesters van de Brabantse Wal gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht een krans. De Koninklijke Luchtmacht Stichting Historische Vlucht verzorgt op dat moment een fly by met een van de historische vliegtuigen uit de collectie van deze stichting; mogelijk een Spitfire. Het programma wordt muzikaal ondersteund door het Bergen op Zooms Blazers Ensemble, hoornblazer Marco Sanen en piper Mariella Leutscher van Interscaldis Pipes and Drums uit Vlissingen. Nina van Broekhoven en Merel Withagen vertolken het Canadese volkslied.

U kunt de uitzending terugkijken via de website van deze omroep: www.zuidwesttv.nl

Herdenking Canadese begraafplaats 2019

NB: deze foto is genomen bij de herdenking in 2019