Nieuwsbericht Heel Steenbergen Hartveilig

Gepubliceerd op: 08 december 2020 13:30

In 2021 worden in alle zes kernen van de gemeente Steenbergen, zowel in de kern zelf als in het buitengebied, 54 openbare AED's in beschermende kasten geplaatst. De AED's hangen buiten in een beschermende kast en zijn 24 uur per dag openbaar bereikbaar. Waar mogelijk worden bestaande AED-s in het netwerk opgenomen.
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Onderzoek wijst uit dat doordat er op zes minuten loopafstand een apparaat binnen handbereik is, dit mogelijk vier levens per jaar kan redden. De gemeente Steenbergen is de eerste gemeente in Brabant die de kern en buitengebieden hartveilig maken.

De EHBO verenigingen in Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer en Steenbergen zijn ook betrokken bij dit traject. Een deel van hun AED's wordt opgenomen in dit netwerk. Ook hebben zij een aantal mobiele AED's die zij kunnen inzetten bij evenementen.

Bij 'zie ook' ziet u op de kaart alle AED's uit het netwerk. Deze kaart wordt de komende maanden bijgewerkt wanneer er nieuwe AED's zijn geplaatst.

Hoe werkt een AED?

Groene AED kast

City AED Nederland is verantwoordelijk voor de installatie en onderhoud van het totale netwerk van AEDs in de gemeente. Zij hebben geadviseerd over de locaties in de kernen en het buitengebied, waar een AED moet komen hangen om ervoor te zorgen dat er binnen 6 minuten loopafstand een AED hangt. Op hun website lees je precies hoe een AED werkt. 

Beschermende kasten

De AED's hangen buiten in een beschermende kast en zijn 24 uur per dag bereikbaar. Wanneer een reanimatie nodig is, kunnen de apparaten door iedereen gebruikt worden. In de kast zitten technieken waardoor op afstand kan worden gezien of het apparaat is gebruikt. Ook verlengen de kasten de levensduur van de apparaten. Het netwerk wordt geïnstalleerd en onderhouden door City AED Nederland, een professionele partner met veel ervaring in de uitrol van AED Netwerken in diverse gemeenten.

AED-training bij EHBO verenigingen

De EHBO verenigingen in Dinteloord, Kruisland, Nieuw-Vossemeer en Steenbergen zijn ook betrokken bij dit traject. Een deel van hun AED's wordt opgenomen in dit netwerk. Ook hebben zij een aantal mobiele AED's die zij kunnen inzetten bij evenementen zodat de apparaten op hun plaatsen blijven.
Natuurlijk moeten de apparaten bediend worden door hulpverleners, als er gereanimeerd moet worden. Gelukkig zijn er al best veel burgerhulpverleners die via Hartslag.nu een oproep krijgen in geval van en reanimatie. Maar dat kunnen er niet genoeg zijn! De EHBO verenigingen in Dinteloord, Kruisland, Steenbergen en Nieuw-Vossemeer bieden regelmatig AED trainingen aan (wanneer dat mogelijk is met de huidige coronamaatregelen). Wilt u ook een training volgen? Neemt u dan contact met een van de EHBO verenigingen in onze gemeente:
EHBO Vereniging Dinteloord https://www.ehbodinteloord.nl/
EHBO Vereniging Kruisland http://www.ehbokruisland.nl/
EHBO Vereniging Nieuw-Vossemeer: meer informatie via m.jogchems@zonnet.nl
EHBO Vereniging Steenbergen http://www.ehboverenigingsteenbergen.nl/

Aanmelden bij HartslagNu

HartslagNu is het reanimatie-oproepsysteem van Nederland. Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Ook u kunt helpen! Meld u aan als burgerhulpverlener of meld een AED apparaat aan via de volgende link: https://hartslagnu.nl/burgerhulpverlening/hartslagnu-app/
De AED's uit het netwerk worden door City AED Nederland aangemeld.

Particuliere AED gebruikt?

Heeft u als particulier of organisatie een AED gebruikt? De ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV) betaalt de rekening. Op de website van RAV leest u hoe

  • U vindt de actuele informatie altijd in de gemeentewinkel via de link AED apparaat gebruiken bij 'zie ook'

Factsheet Nederlandse hartstichting

Factsheet Nederlandse hartstichting 2