Nieuwsbericht Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding

Gepubliceerd op: 06 augustus 2019 10:10

In Nederland heeft u het recht om u te kleden zoals u wilt, wat anderen daar ook van vinden. Maar in bepaalde situaties moeten mensen elkaar kunnen aankijken en herkennen. De overheid verbiedt daarom op bepaalde locaties kleding te dragen die het gezicht geheel bedekt, zoals in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Op andere plekken en op straat mag u nog steeds gezichtsbedekkende kleding dragen.

Dit is geregeld in de Wet 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding', ook wel boerka- of nikabverbod genoemd. Maar het verbod geldt ook voor bijvoorbeeld een integraalhelm of een bivakmuts. De wet is op 1 augustus 2019 inwerking getreden. Vanaf die datum geldt een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding op de volgende locaties van de gemeente Steenbergen:

• het gemeentehuis, Buiten de Veste 1;
  • de milieustraat en de werf van de buitendienst, Van Andelstraat 6 en 8;
  • Vraagwijzer en het Centrum voor jeugd en gezin, Fabrieksdijk 6;
  • de gemeentelijke zwembaden en sporthallen.

Draagt u toch gezichtsbedekkende kleding op een locatie waar dit verboden is dan vraagt een medewerker van die locatie u om de gezichtsbedekkende kleding af te doen of de locatie te verlaten. Doet u dit niet ? Dan kan de politie worden ingeschakeld en riskeert u een boete.

Infographic gezichtsbedekkende kleding.