gemeente Steenbergen | Doe rechtstreeks zaken met de gemeente

Nieuwsbericht Doe rechtstreeks zaken met de gemeente

Gepubliceerd op: 03 juni 2021 15:30

Het komt geregeld voor dat inwoners een uittreksel uit de Basisregistratie Personen, een urgentieverklaring, een verklaring omtrent gedrag (vog) of een ander product van de gemeente nodig hebben. Ook willen inwoners soms een afspraak maken bij de gemeente. Deze zaken kunt u rechtstreeks met de gemeente regelen. De gemeente brengt de normale kosten (de zogeheten leges) in rekening en een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos.

Hogere kosten, langer wachten

Er zijn online loketten op websites en commerciƫle tussenpersonen actief die aanbieden een uittreksel, urgentieverklaring of ander product voor u aan te vragen bij de gemeente. Deze tussenpersonen vragen meer geld EN het duurt langer voordat uw gevraagde product bij u binnen is. Deze online loketten vragen u om gevoelige, persoonlijke informatie en soms zelfs een scan van uw paspoort of ID-kaart. Daarmee machtigt u deze partijen om voor u een persoonlijk product aan te vragen en krijgen deze bedrijven de beschikking over privacygevoelige informatie. Zij berekenen een tarief voor hun diensten terwijl u vervolgens aan de gemeente ook nog de normale kosten (leges) moet betalen. Zelfs voor het voor het maken van een afspraak bij de gemeente moet u bij deze online loketten betalen. Als u rechtstreeks bij de gemeente een afspraak maakt, is dat altijd kosteloos. Gemeenten werken niet samen met deze websites.

Klachten

Bij gemeenten komen steeds meer klachten binnen van inwoners die deze wijze van handelen ervaren als oplichting. Heeft u een uittreksel of een vog nodig, of wilt u een afspraak maken bij de gemeente, doe dat dan rechtstreeks bij uw gemeente. Ontdek op deze website op welke manier u zaken kunt doen met de gemeente. Voorkom extra kosten. De gemeente is er voor u!

Machtigen voor aanvraag bij de gemeente

Wilt u toch iemand machtigen omdat u zelf niet in staat bent om de aanvraag persoonlijk bij de gemeente te doen? Geef dan gegevens zoals een kopie van uw paspoort nooit zomaar af. Gebruik bij het maken van een kopie altijd de KopieID app van de Rijksoverheid. Met de app KopieID maakt u met uw mobiele telefoon of tablet een veilige kopie van uw identiteitsbewijs (ID-bewijs). U kunt de KopieID-app downloaden in de Apple App Store of Google Play Store. De app is een uitgave van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

0 Gemeentehuis