gemeente Steenbergen | Dodenherdenking in Welberg, Dinteloord en Steenbergen

Nieuwsbericht Dodenherdenking in Welberg, Dinteloord en Steenbergen

Gepubliceerd op: 29 april 2021 10:20

'Ter ere van alle slachtoffers die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid'

"Na 75 jaar vrijheid" is het landelijke thema van de Nationale Dodenherdenking op dinsdag 4 mei aanstaande, waar ook in de gemeente Steenbergen bij meerdere gelegenheden wordt stilgestaan. Dat gebeurt traditiegetrouw met herdenkingsceremonies op de Welberg, in Dinteloord en in Steenbergen.

Helaas is publieke belangstelling bij deze plechtigheden nog niet toegestaan, als gevolg van de geldende coronavoorschriften. "Die moeten we uiteraard respecteren, juist tijdens de herdenking van alle slachtoffers van oorlogsgeweld, die hun leven gegeven voor onze vrijheid", stelt burgemeester Ruud van den Belt. ,,Ik vertrouw erop dat velen hun betrokkenheid bij dit belangrijke moment thuis zullen tonen, of waar zich ook bevinden." Hiervoor kan bovendien worden afgestemd op SLOS TV.

Welberg

Zoals gebruikelijk verzorgt de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg de herdenkingsceremonie die om 19.00 uur begint bij bevrijdingsmonument "de Klok" aan de Canadezenweg, waar in de nadagen van 1944 zwaar gevochten is tijdens de "Slag om de Schelde". Hierbij vielen helaas ook veel burgerslachtoffers te betreuren. Hun namen zullen ook dit jaar weer bij het luiden van de klok worden benoemd, "opdat wij nooit vergeten..."
Wethouder Willy Knop houdt een toespraak en legt een krans namens het college, de raad én heel onze gemeenschap. Het luiden van "de Klok" gebeurt tegelijkertijd met het luiden van z'n replica in Canada, ter ere van de Canadese soldaten die in november 1944 het hoogste offer brachten bij de bevrijding van Steenbergen en Welberg.

Dinteloord

Oranjevereniging Dinteloord tekent zoals gewoonlijk voor de herdenking in Dinteloord en biedt evenals vorig jaar de mogelijkheid om op 4 mei tussen 14.00 en 16.00 uur bloemen of kransen af te geven in het Dorpshuis. Die worden dan 's avonds bij het monument op het Raadhuisplein gelegd, waar de plechtigheid om 19.45 uur begint met een welkomstwoord door de voorzitter van de Oranjevereniging. Twee andere bestuursleden benoemen de slachtoffers van het zo tragische, geallieerde bombardement op Dinteloord in november 1944, waar de bezetter zich toen net had teruggetrokken.
Na het Taptoe signaal, de twee minuten stilte en het Wilhelmus, houdt burgemeester Van den Belt een toespraak en legt hij met zijn echtgenote een krans namens het college, de raad en heel de gemeenschap. Drie leerlingen van de verschillende Dinteloordse basisscholen leggen eveneens een krans en de bestuursleden van de Oranjeverenigingen leggen alle overige kransen en bloemen bij het monument.

Steenbergen

Tegelijkertijd met de ceremonie in Dinteloord, voltrekt zich ook de jaarlijkse Dodenherdenking op het Kerkplein in Steenbergen. Vanaf 19.40 uur speelt een kwartet muzikanten van harmonie Amicitia toepasselijke koraalmuziek. Na het Taptoe signaal door wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Wilhelmus zal klinken.
Aansluitend houdt wethouder Wilma Baartmans een toespraak en legt zij met haar echtgenoot - namens college, raad en heel de gemeenschap – een krans bij het monument op het Kerkplein. Leerlingen van basisschool Maria Regina, die het monument heeft geadopteerd, lezen een zelfgeschreven gedicht voor en leggen ook bloemen.

Vlaggen

In verband met de bijzondere omstandigheden is het ook dit jaar weer toegestaan om op 4 mei van zonsopgang tot zonsondergang de Nederlandse vlag halfstok te hangen en niet pas 's avonds vanaf 18.00 uur. Op woensdag 5 mei, Bevrijdingsdag, mag de nationale driekleur (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top worden gehesen.

Uitzending

De herdenkingsceremonie in Dinteloord is live op SLOS TV en het YouTube-kanaal van de SLOS te volgen. Later die avond worden de plechtigheden in Welberg en Steenbergen integraal uitgezonden.
SLOS TV is te vinden op Kanaal 41 van Ziggo, kanaal 1402 van KPN, kanaal 804 van Delta en kanaal 12 van Caiway. Raadpleeg voor overige providers het menu van deze providers. De uitzendingen zijn ook te volgen en terug te kijken op www.slos.nl/tv en via het YouTube-kanaal van de SLOS.