gemeente Steenbergen | Dodenherdenking gemeente Steenbergen "Leven met Oorlog"

Nieuwsbericht Dodenherdenking gemeente Steenbergen "Leven met Oorlog"

Gepubliceerd op: 04 mei 2023 20:25

Ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking op donderdag 4 mei werden er in de gemeente Steenbergen drie herdenkingen gehouden. Traditiegetrouw gebeurde dit in de kernen Welberg, Dinteloord en Steenbergen. Iedereen was welkom om deze bij te wonen en te herdenken.

Tijdens de Nationale Herdenking worden alle burgers en militairen herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Welberg

In Welberg waren wethouder Nadir Baali en wethouder Maurice Remery aanwezig bij de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg. Alle belangstellenden werden in de gelegenheid gesteld om bloemen te leggen en de klok te luiden, die weer tegelijkertijd werd geluid met de "Liberty Bell" in Edmonton, Canada.

Wethouder Nadir Baali bedankte voor de kans om te spreken op deze herdenkingsdag op een belangrijke plek in de geschiedenis. Waar het klaproosveld en het bevrijdingsmonument ons elke dag herinneren aan de oorlog en waar de herinnering aan slachtoffers levend wordt gehouden, dankzij inspanningen van onder andere Stichting Bevrijdingsmonument Welberg. Hij benadrukte het belang van het herdenken van degenen die hebben gevochten voor vrijheid en het voorkomen van herhaling van de geschiedenis. Hij sprak de belofte uit dat wij er in ieder geval met alles wat binnen onze macht ligt aan zullen doen om te voorkomen dat er ooit nog iemand hoeft te leven met oorlog.

Dinteloord

De Oranjevereniging Dinteloord verzorgde zoals gebruikelijk de Dodenherdenking op het Raadhuisplein in Dinteloord. Ook bij deze herdenking konden inwoners bloemen of een krans leggen bij het bevrijdingsmonument. Wethouder Esther Prent en wethouder Kees Gommeren waren aanwezig bij deze herdenking.

Wethouder Esther Prent gaf een deze avond een toespraak. Ze ging in op het jaarthema "Leven met oorlog" en benadrukte dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat we ooit weer moeten leven met oorlog. Ze sprak uit dat deze verantwoordelijkheid bij ons allemaal ligt, en dat, en dat, educatie hierin mede het verschil kan maken. Vooral door kinderen op een objectieve manier mee te nemen in onze geschiedenis en hen duidelijk te maken dat éen mening niet dé waarheid is. Dat 'wij' altijd belangrijker is dan 'ik'.

Steenbergen

De herdenkingsceremonie in Steenbergen begon vanavond met een stille tocht van de Markt naar het Kerkplein, waar de Dodenherdenking gehouden werd. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus, hield burgemeester Ruud van den Belt hier zijn toespraak. De Steenbergse harmonieën Amicitia en Volharding namen gezamenlijk de muzikale omlijsting voor hun rekening. Leerlingen uit groep 8 van basisschool Maria Regina droegen vervolgens een gedicht voor. Aansluitend was er de mogelijkheid om bloemen of een krans te leggen bij het bevrijdingsmonument op het Kerkplein.

Burgemeester van den Belt sprak over het leven met oorlog en hoe dit helaas voor velen nog steeds aan de orde van de dag is. Met dagelijks ontelbare slachtoffers wereldwijd. Hij gaf aan dat een oorlog voor altijd zijn sporen achterlaat en we ons nooit aan de verantwoordelijkheid mogen onttrekken om samen te blijven herdenken, maar we ook onze vrijheid mogen én moeten vieren. Dat het onze verantwoordelijkheid is om de waarde hiervan door te geven aan nieuwe generaties. Door samen op te trekken en naar elkaar om te zien. Door naar elkaar te luisteren en elkaars mening te respecteren en elkaar de ruimte te geven.