gemeente Steenbergen | 'De Heraut' voor Semper Crescendo in Nieuw-Vossemeer

Nieuwsbericht 'De Heraut' voor Semper Crescendo in Nieuw-Vossemeer

Gepubliceerd op: 15 april 2022 10:00

Semper Crescendo pakte op Witte Donderdag 14 april groot(s) uit met een lokale uitvoering van The Passion in Nieuw-Vossemeer. Wat de leden echter nog niet wisten, is dat na afloop hiervan de gemeentelijke onderscheiding 'De Heraut' werd uitgereikt aan de 100-jarige muziekvereniging.
Het 100-jarig bestaan van Semper Crescendo was eigenlijk vorig jaar, maar kon toen als gevolg van de coronapandemie niet worden gevierd. Het eeuwfeest werd daarom doorgeschoven naar 2022, het jubileumjaar van de gemeente Steenbergen, maar is uiteindelijk afgeblazen.

The Passion

Daar staat tegenover, dat de muziekvereniging haar schouders heeft gezet onder het initiatief van The Passion. Samen met bekende inwoners van de kern Nieuw-Vossemeer, die de verschillende rollen vervullen, wordt het aloude lijdensverhaal van Jezus in een eigentijds jasje gegoten. Hiervoor hebben onlangs ook al de nodige opnames plaatsgevonden. De uitvoering zelf vindt plaats in de (uitverkochte) H. Joannes de Doperkerk en mag worden bestempeld als één van de grote(re) lokale projecten in het jubileumjaar 2022.

Onderscheiding

Een mooiere gelegenheid gaat zich dit jaar normaal gesproken niet meer voordoen om Semper Crescendo te eren met 'De Heraut', zo heeft het college van burgemeester en wethouders besloten bij de toekenning van deze gemeentelijke onderscheiding (bestemd voor groepen, verenigingen, organisaties en instanties die zich – meestal gedurende een groot aantal jaren – verdienstelijk hebben gemaakt voor de plaatselijke samenleving).

Een vereniging die 100 jaar bestaat heeft z'n sporen in de samenleving sowieso verdiend, aldus het college. In het geval van Semper Crescendo geldt dit zeker, vooral ook gelet op de grote betrokkenheid van (de leden van) de muziekvereniging bij tal van maatschappelijke gelegenheden en activiteiten in de kern Nieuw-Vossemeer, zoals carnaval, Koningsdag en Sinterklaas. Hierdoor is door de jaren heen letterlijk harmonie gebracht in het dorp, wat van cruciale betekenis mag worden geacht voor het behoud van lokale, culturele tradities en daarmee ook de leefbaarheid en de saamhorigheid in deze kern.

Nieuwe generaties

Met haar jeugdopleiding en -orkest zorgt Semper Crescendo er daarnaast voor, dat steeds weer nieuwe generaties het belang en het plezier van samen muziek maken leren kennen. Buiten kijf staat ook dat vrijwel elke Nieuw-Vossemeerse familie in het 100-jarig bestaan van Semper Crescendo, op welke manier dan ook, wel betrokken is geweest bij de muziekvereniging.

Sinds de invoering van 'De Heraut' in 2007 is dit de 24ste keer dat de onderscheiding is toegekend. De onderscheiding is een bronzen replica op schaal van het beeld van De Heraut dat voor het oude stadhuis staat, gemaakt door kunstenaar Léon Vermunt.