gemeente Steenbergen | Cursus Politiek Actief

Nieuwsbericht Cursus Politiek Actief

Gepubliceerd op: 19 april 2021 15:55

Als de Coronabeperkingen het toestaan, start in mei de cursus Politiek Actief voor Steenbergenaren. Wilt u meer weten over het werk van de gemeenteraad en overweegt u zich bij de verkiezingen van 2022 kandidaat te stellen? Dan is de cursus Politiek Actief iets voor u. Meedoen is gratis en u hoeft geen lid te zijn van een politieke partij.

Dat gemeenteraadsleden een politieke partij vertegenwoordigen is bekend. Maar wat doet een raadslid nu eigenlijk? Wat is de rol van de gemeenteraad, binnen de gemeente? Wat moet je weten en kunnen, als je raadslid wil worden? En welke instrumenten heb je als raadslid om het werk te doen?

Op deze vragen – en meer! – krijgt u tijdens de cursus Politiek Actief antwoord. U krijgt een training debatteren, ontmoet ervaren gemeenteraadsleden en maakt kennis met de griffier, die de gemeenteraad ondersteund. Zo krijgt u ervaring uit de praktijk mee en traint u nuttige vaardigheden die mogelijk later van pas komen als gemeenteraadslid.

Voor alle Steenbergenaren

Wij vinden het belangrijk dat de groep deelnemers aan deze cursus divers is. Op die manier komen verschillende invalshoeken aan bod. Iedereen is daarom welkom in de cursus en u hoeft geen lid te zijn van een politieke partij. Wel hebben we de training zo gepland, dat u achteraf nog tijd heeft te overwegen of u raadslid wilt worden en voor welke partij dat dan is.

De cursus en het lesmateriaal zijn toegankelijk mensen met een fysieke beperking.

Planning en locatie

De trainingen worden gegeven in de avonduren, op het gemeentehuis. Omdat we nog niet weten hoeveel mensen zich aanmelden en wat er de komende maanden mogelijk is, houden we er rekening mee dat we moeten schuiven met de aanvangsdatum. Voorlopig gaan we uit van de eerste helft van 2021 met een start op 18 mei. Mocht het nodig zijn, dan wijken we uit naar 26 mei als startdatum of in het uiterste geval de periode na de zomervakantie.

Voorlopig staan de volgende lessen gepland:

1. Algemene kennis en vaardigheden (18 mei 2021; 19:30 tot 22:00)
  2. Verdieping op het raadswerk (25 mei 2021; 19:30 tot 22:00 uur)
  3. Financien, planning en controle (1 juni 2021; 19:30 tot 22:00 uur)
  4. De Oordeelvormende vergadering (7/9 juni 2021; 19:00 uur tot ?)
  5. Debattraining (22 juni 2021; 19:00 tot 22:00 uur)
  6. De Besluitvormende vergadering (24 juni 2021; 18:00 uur tot ?)

Aanmelden

Heeft u interesse in deze gratis training, meldt u dan voor 1 mei aan via griffie@gemeente-steenbergen.nl.

Tekst politiek actief