Nieuwsbericht Alles over, voor en tegen de eikenprocessierups

Gepubliceerd op: 18 juni 2019 14:50

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten.

Bestrijding

De eigenaar van de boom is verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Wanneer een boom in uw tuin een nest heeft, bent u dus zelf verantwoordelijk voor de bestrijding hiervan. De gemeente bestrijdt alleen de nesten in de gemeentelijke bomen. Hiervoor hebben we een gespecialiseerd bedrijf dat de rupsen bestrijd door middel van het opzuigen van de nesten. Ziet u een boom met eikenprocessierups in een gemeentelijke boom? Dan kunt u een melding maken onder de categorie Groen en Bomen, subcategorie Overlast insecten/eikenprocessierups.

Hoe herken ik een eikenprocessierups?

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. De rupsen gaan 's nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Grote groepen processierupsen kunnen een boom helemaal kaalvreten.

Gezondheidsklachten

Contact met brandharen kunnen gezondheidsklachten bij mens en dier veroorzaken. Dit uit zich vooral in huiduitslag, zwelling, rode ogen en jeuk. Niet alleen directe aanraking kan voor deze overlast zorgen, maar ook de wind neemt deze brandharen mee waardoor ze op de huid of in de kleding terecht kunnen komen. Het is dan ook aan te raden niet in de buurt te komen van nesten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de eikenprocessierups en de gezondheidsklachten, dan kunt u terecht op de site van GGD West Brabant via www.oakie.info

Eikenprocessierups