Artikel Bodemonderzoek op (semi-)openbare speellocaties in de gemeente Steenbergen
De Provincie Noord-Brabant voert met medewerking van gemeenten, omgevingsdiensten en een bodemonderzoeksbureau het project 'Bodemlood' uit.
De gemeente Steenbergen behoort tot een van de negen pilotgemeenten hiervoor. Met dit project wordt samen ingezet op het verbeteren van de leefomgeving en de omgevingsveiligheid.
Doel van het project
Het project Bodemlood richt zich op (semi-)openbare speellocaties, zoals speeltuinen, trapveldjes en schoolpleinen, waar mogelijk sprake kan zijn van ongewenste blootstelling aan lood in de bodem. Dit onderzoek is van groot belang, omdat uit internationaal onderzoek blijkt dat met name jonge kinderen tot zes jaar extra gevoelig zijn voor de effecten van lood op de ontwikkeling van hersenen.
Onderzoekslocaties in Steenbergen
Voor de gemeente Steenbergen is een lijst met aandachtlocaties opgesteld, waaronder:
- 25 speellocaties, zoals speeltuinen en trapveldjes;
- 2 zwembaden;
- 4 basisscholen (waarvan 2 locaties gedeeld met kinderdagverblijven) en 3 kinderdagverblijven.
Op deze locaties wordt onderzocht of er onbedekte bodem aanwezig is met mogelijk te hoge loodconcentraties. Bij deze aandachtlocaties wordt de loodconcentratie in de toplaag van de bodem (de contactzone tot 20 cm diepte) gemeten. Een gespecialiseerd ingenieursbureau voert deze onderzoeken uit in opdracht van de Provincie.
Gezonde en veilige speelomgeving
Met dit project zet de gemeente Steenbergen zich, samen met de Provincie en andere betrokken partijen, in voor een gezonde en veilige speelomgeving voor jonge kinderen.
Heeft u vragen? Bel dan naar 14 0167. Wij helpen u graag verder.