Nieuwsbericht 11 oktober: Coming-Outdag

Gepubliceerd op: 11 oktober 2018 08:15

Coming-Outdag wordt ieder jaar op 11 oktober gevierd. Van oorsprong staat deze dag in het teken van het moment dat homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuele of transgenderpersonen (lhbt'ers) openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur en/of genderidentiteit. In de loop der jaren is de focus verschoven: niet alleen op het moment van de coming-out, maar het hele jaar door moet iedereen zichzelf kunnen zijn.

Uit signalen én cijfers blijkt namelijk dat lang niet iedereen overal en altijd zichzelf kan zijn. Openlijk uitkomen voor je seksuele voorkeur zit nog vaak in de taboesfeer, bijvoorbeeld in de sport. Daar komt bovenop dat openlijke lhbt'ers veel te kampen hebben met pesterijen, bedreigingen en zelfs fysiek geweld. Jaarlijkse aandacht voor een prettige en veilige coming-out, is dan ook van groot belang.

Tezelfdertijd wíl niet iedere lhbt'er uit de kast komen. Binnen sommige culturen of strenggelovige gemeenschappen is het voor de personen in kwestie prettiger of veiliger om niet openlijk over hun seksuele voorkeur te praten. Deze personen kiezen vaker voor een zogenoemde 'coming-in': voor zichzelf hebben zij hun seksuele voorkeur geaccepteerd, maar aan de buitenwereld laten zij deze niet zien. Op Coming-Outdag draait het om respect voor alle vormen van voorkeur of identiteit én alle uitingen daarvan.

Steeds meer gemeenten hijsen op Coming-Outdag de regenboogvlag. Ook in Steenbergen wordt 11 oktober de regenboogvlag gehesen.

Discriminatie ervaren?

Heb je zelf discriminatie op grond van je seksuele voorkeur ervaren? Meld het voorval via www.radar.nl of de app Meld discriminatie NU! (www.melddiscriminatie.nu). De klachtbehandelaars van RADAR geven je kosteloos advies en kunnen je bijstaan bij eventuele vervolgstappen.

Gemeente Steenbergen hijst regenboogvlag