gemeente Steenbergen | Meer informatie over de energietoeslag en gratis rookmelders

Artikel Meer informatie over de energietoeslag en gratis rookmelders

De energietoeslag is een eenmalig bedrag van € 800,- netto per huishouden. Momenteel wordt onderzocht welke huishoudens in aanmerking komen voor een extra aanvulling van € 500,- netto.

Van veel producten en diensten zijn de prijzen flink gestegen. Zoals van eten, het openbaar vervoer en vooral van energie. Met een laag inkomen kan het moeilijk zijn om de energierekening iedere maand te betalen. Om hierbij te helpen, is er nu de energietoeslag. De overheid heeft ook de belasting op energie verlaagd. We hopen dat deze regeling, in combinatie met de lagere belasting, ervoor zorgt er veel mensen de energierekening kunnen blijven betalen.

Wat zijn de voorwaarden voor de energietoeslag van €800,-?

U heeft recht op de energietoeslag vanuit de ISD-Brabantse Wal (de organisatie die dit voor de gemeente Steenbergen regelt) omdat u:

• 21 jaar of ouder bent;
  • in de gemeente Steenbergen woont;
  • hoofdbewoner bent van een woning;
  • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft;
  • een laag inkomen heeft. Er is sprake van een laag inkomen als het inkomen (zonder vakantiegeld) lager is dan of gelijk is aan 135% van de bijstandsnorm. In de tabel hieronder ziet u de maximale bedragen.
Gezinssamenstelling21 jaar tot AOW-leeftijdVanaf AOW-leeftijd
Alleenstaand (ouder) € 1.400,11 € 1.679,87
Samenwonend/getrouwd € 2.000,16 € 2.299,11

Informatie over rookmelders voor inwoners met een smalle beurs

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om een rookmelder te hebben op elke verdieping van uw huis. Het maakt niet uit of u in een koop- of huurhuis woont. Woningstichtingen verstrekken deze rookmelders aan hun huurders. Eigenaren van koopwoningen moeten deze melders zelf aanschaffen. De gemeente Steenbergen heeft besloten eigenaren van een koopwoning met een kleine beurs tegemoet te komen. Zij ontvangen gratis twee rookmelders. Het gaat om inwoners met een inkomen tot maximaal 120% van de bijstandsnorm. Er zijn twee voorwaarden:

• U moet in het bezit te zijn van een koopwoning.
  • Uw inkomen mag maandelijks niet hoger zijn dan € 1777,- voor een gezin of samenwonenden en € 1244,- voor een alleenstaande (ouder).

Voldoet u aan de voorwaarden, dan kunt u de melders ophalen op een één van deze twee locaties:

• De Ontmoetingswinkel, Kaaistraat 30, 4651 BP Steenbergen (op maandag gesloten).
  • Speelgoedbank, Zuideinde, 4671 BK Dinteloord. Iedere woensdag open van 10:00-16:00 uur.