Artikel Programma 75 jaar bevrijding Steenbergen

In 2019 is het 75 jaar geleden dat West-Brabant werd bevrijd in de slag om de Schelde. Na een zware strijd van vijf weken met aan beide kanten duizenden slachtoffers was de Scheldemonding vrij, zodat de geallieerden de haven van Antwerpen konden gebruiken. Alleen daardoor kon de verdere bevrijding van West-Europa worden gerealiseerd. Het laatste, zware gevecht in het Brabantse deel van deze slag vond plaats in onze gemeente, vooral bij Welberg. Vanwege die zware strijd en de vele slachtoffers, ook bij het vergissingsbombardement op Dinteloord, leeft de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente nog volop.

In 2019 en 2020 herdenken en vieren we de bevrijding in onze gemeente met activiteiten voor jong en oud. De werkgroep 75 jaar bevrijding, met vertegenwoordigers uit bijna alle kernen, heeft een programma samengesteld. Verenigingen en andere groepen inwoners hebben het programma uitgewerkt en ingevuld met een diversiteit aan activiteiten. Hieronder vindt u de activiteiten die nog plaats gaan vinden. Het volledige programma (dus ook de activiteiten die al hebben plaatsgevonden) vindt u in de digitale versie van de brochure.

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Voor meer informatie: www.bevrijdingbrabantsewal.nl.

   Datum           Activiteit Georganiseerd door:
4 mei

Dodenherdenking

Welberg, Steenbergen & Dinteloord

 Tijdens de Dodenherdenking op maandag 4 mei zal in Welberg, Dinteloord en Steenbergen worden stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en bij hen die tijdens vredesoperaties zijn omgekomen.

 
4 mei 2020

Herdenkingsconcert

Dinteloord

 Zangvereniging Tavenu organiseert op 4 mei 2020 een herdenkinsconcert. Hoogtepunt is de uitvoering van het "Requiem voor de mens" van componist Rob Goorhuis. De herdenking is vrij toegankelijk en wordt samen met de Dinteloordse Oranjeverenging georganiseerd.

 

Zangvereniging Tavenu Dinteloord

 5 mei 2020

 Bevrijdingsconcert

Steenbergen

 Op Bevrijdingsdag 2020 zal muziekvereniging Volharding een concert geven ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Nadere infomatie over de locatie en te verwachten artiesten zal later dit jaar bekend worden gemaakt.

 

Muziekvereniging Volharding

logo gemeente Steenbergen herdenkt