Artikel Programma 75 jaar bevrijding Steenbergen

 

Logo werkgroep 75 jaar bevrijding
Op 5 mei vieren we in heel Nederland dat we in vrijheid leven. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat West-Brabant werd bevrijd in de Slag om de Schelde. In 2019 en 2020 herdenken en vieren we de bevrijding in onze gemeente met activiteiten voor jong en oud. De werkgroep 75 jaar bevrijding, met vertegenwoordigers uit bijna alle kernen, heeft een programma samengesteld. Verenigingen en andere groepen inwoners hebben het programma uitgewerkt en ingevuld met een diversiteit aan activiteiten. Hieronder vindt u het programma.

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Voor meer informatie: www.bevrijdingbrabantsewal.nl.

   Datum           Activiteit Georganiseerd door:
14 september 2019

Herdenking Algonquin regiment 

Bevrijdingsmonument De Klok, Welberg, middag

Het Algonquin regiment is een van de legeronderdelen uit Canada die gestreden heeft voor de bevrijding van Welberg en Steenbergen. Leden van het regiment komen in de middag bijeen bij het monument De Klok om de slachtoffers te herdenken.

 

Stichting Bevrijdingsmonument Welberg

19 september 2019

Herdenking Vliegeniers

Onthulling plaquette omgekomen vliegeniers 14.00 uur, Dinteloord

Op het grondgebied van de gemeente Steenbergen zijn veel geallieerde vliegtuigen neergestort. Alleen al rond Dinteloord zijn een tiental locaties bekend. De Studiegroep onthult op het Benedensas een plaquette voor al deze omgekomen vliegeniers.

Herdenking Gibson en Warwick

Propeller monument, Stadspark Steenbergen (ochtend)
Begraafplaats Steenbergen (19.00 uur)
Wings to Victory, Gummarusschool

Op 19 september 1944 stortte het vliegtuig van Guy Gibson en zijn navigator Jim Warwick neer vlakbij Steenbergen. Gibson was de meest gedecoreerde Britse militair uit de Tweede Wereldoorlog. Beiden liggen begraven op de begraafplaats in Steenbergen.

In de ochtend leggen scholieren uit de gemeente een krans bij het monument voor beide vliegeniers in het Stadspark te Steenbergen.

Om 19.00 uur vindt een herdenkingsplechtigheid plaats bij het grafmonument van Gibson en Warwick op de begraafplaats. Hierbij wordt tevens aandacht besteed aan alle geallieerde vliegeniers die op het grondgebied van de gemeente Steenbergen zijn neergestort.   Na de herdenking is er een samenkomst voor belangstellenden in de Wallevis te Steenbergen.

Fly-over van een historisch vliegtuig

 

Stichting Studiegroep WO II regio Dinteloord

21 september 2019 Bevrijdingsconcert " Total Verrückt!"

Gummaruskerk, Steenbergen

Een avondvullend programma met liedjes, muziek en historische beelden uit de oorlogstijd en de bevrijding. De organisatie is in handen van ABS mannenkoor. Met medewerking van The Andrew Darlings (nummers van de Andrew Sisters),  El Passionatos, (nummers o.a. concentratiekamp Westerbork van Johnny en Jones), het Ritmisch Koor Dinteloord, Harmonie St. Caecilia uit Kruisland en vertellers van toneelvereniging A.M. de Jong Toneel uit Nieuw-Vossemeer.

 

ABS mannenkoor met andere verenigingen uit Steenbergen

26 september 2019

Theatervoorstelling Oorlogsgeheimen

Oorlogsgeheimen gaat over geheimen, helden en angsten. Over vriendschap, liefde en herinneringen. Hoofdpersoon is de elfjarige Tuur die  vaak terugdenkt aan de oorlog. Er worden twee voorstellingen gegeven voor de kinderen van de groepen 7 en 8 van alle Steenbergse basisscholen.

 

Het Podium, basisschool Maria Regina

28 september 2019

Bevrijdingsmars Brabantse Wal

Start Ossendrecht, finish Dinteloord

De Stichting Suikerstad Sportief uit  Dinteloord organiseert een lange afstandswandeling van 44 km over de Brabantse Wal, verwijzend naar het bevrijdingsjaar 1944. De wandeling start in Ossendrecht en loopt langs locaties die een rol hebben gespeeld in de Slag om de Schelde en eindigt in Dinteloord. Iedere deelnemer ontvangt een speciale herinneringsmedaille.

 

Stichting Suikerstad Sportief Dinteloord

5 oktober 2019

Bunkertour

14.00-16.00 uur, start parkeerplaats Benedensas, De Heen

Een tocht onder leiding van deskundige gidsen langs de bunkers bij De Heen en langs de A4. Sommige bunkers kunnen bezichtigd worden. Geen opgave nodig, wel eigen vervoer meenemen (auto, fiets).

 

Heemkundekring De Steenen Kamer

9 oktober 2019

Scholenwedstrijd  WO II

Gemeentehuis Steenbergen

De game 'Weet waar je woont' is gemaakt voor jongeren in de gemeente Steenbergen. Zij moeten daarin vragen beantwoorden over geschiedenis, erfgoed en landschap van de gemeente. Jaarlijks vindt een krachtmeting plaats tussen de basisscholen uit de gemeente voor de wisselbokaal Weet waar je woont. In het bevrijdingsjaar staat deze scholenwedstrijd in het teken van de Tweede Wereldoorlog.

 

Werkgroep 'Weet waar je woont'

12 oktober 2019

Bevrijdingsconcert Marinierskapel

Zaal 't Cromwiel, Steenbergen

De Marinierskapel verzorgt een programma dat in het teken staat van 75 jaar bevrijding. De Marinierskapel is uitgenodigd door Volharding ter ere van het 175-jarig bestaan van de vereniging. De opbrengst is voor Spelenderwijs, een muzikaal project voor de basisscholen in Steenbergen en Welberg.

 

Muziekvereniging  Volharding

15 oktober tot 1 november 2019

Foto expositie Vrij

Gemeentehuis Steenbergen

Leden van de fotoclub Brabantse Wal hebben een expositie samengesteld met eigen werk rondom het thema Vrij. Deze tentoonstelling is tijdens openingstijden te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis te Steenbergen.

 

Fotoclub Brabantse Wal

 27 oktober 2019

Memorial Day of Canada

11.00 uur Canadese oorlogsbegraafplaats, Ruytershoveweg, Bergen op Zoom

Vanaf 2014 vindt er een grote herdenkingsceremonie plaats op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom om alle in Nederland omgekomen militairen te herdenken. De ceremonie wordt in nauwe samenwerking met Canadese autoriteiten georganiseerd.

Vanwege het 75-jarige jubileum van de bevrijding, nodigt de organisatie een tal van prominente binnen- en buitenlandse gasten uit.

 
31 oktober-2 november 2019

Meerdaagse ontdekkingstocht Slag om de Schelde

Brabantse Wal

Als onderdeel van het keuzevak Geüniformeerde Dienstverlening maken leerlingen van 't Ravelijn een tocht langs plekken die een rol hebben gespeeld in de Slag om te Schelde. Mogelijk inclusief overnachtingen in een militair kamp, en met begeleiding van diverse "Veteranen Steenbergen". De tocht eindigt met een 'gathering together' bij het Bevrijdingsmonument te Welberg, tegelijk met de officiële herdenking.

 

Stichting Veteranen Steenbergen

Oktober-november 2019

Expositie Holle Roffel, Kruisland

Ambachtsmuseum De Holle Roffel  uit Kruisland organiseert in het eigen museum  een tentoonstelling met historische materiaal  en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

 

De Holle Roffel, Kruisland

Oktober-november 2019

Etalagekunst Vrede en Vrijheid

Etalages centrum Steenbergen en Dinteloord

Het Kunstforum Steenbergen laat kunstenaars uit de gemeente werk exposeren in winkeletalages te Steenbergen en Dinteloord met als thema vrede en vrijheid.

 

Kunstforum Steenbergen

26 oktober 2019

Toertocht historische voertuigen

Start Dinteloord, finish Bergen op Zoom

Een stoet van historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog trekt door de gemeente Steenbergen en passeert betekenisvolle plekken zoals het bevrijdingsmonument en het Klaproosviaduct in Welberg. De toertocht eindigt in Bergen op Zoom waar andere delen van de tocht uit o.a. Woensdrecht samenkomen.

 

Bevrijdingsmuseum Zeeland, Stichting Bevrijding Brabantse Wal

2 november 2019

Living history in het centrum

Centrum Steenbergen en Welberg

In de ochtend zijn een tweetal re-enactment groepen actief in het centrum van Steenbergen en Welberg. Gekleed in originele uniformen laten zij verschillende aspecten van het soldatenleven uit de Tweede Wereldoorlog zien.

 

Werkgroep 75 jaar bevrijding

2 november 2019

Herdenking Welberg

Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg en centrum Welberg

De Stichting Bevrijdingsmonument Welberg ontvangt vanaf de middag een grote groep vertegenwoordigers van verschillende Canadese regimenten die na zware strijd Steenbergen en Welberg hebben bevrijd. Start is om 13.30 uur met de overdracht van het klaproosviaduct.

Om 14.30 uur vindt de officiële herdenking plaats bij het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg. Vanaf 16.00 uur is er een feest ter ere van de Canadese bevrijders in het centrum van Welberg.

Ook zal de dorpsraad dan een informatiepaneel onthullen bij het klaproosviaduct, waarbij het concept van het beschilderen van een viaduct symbolisch zal worden overhandigd aan de Canadezen.

Na afloop van het officiële herdenken bij het bevrijdingsmonument is iedereen van harte uitgenodigd om in het centrum van Welberg aan te sluiten bij de Meet & Greet met de Canadese gasten. De voorzitter van de stichting opent om 16.15 het festival met de gasten en bewoners.

Op verschillende locaties in het centrum van Welberg is er feest: live muziek, dans, theater, presentaties, films en lezingen.

Heemkundekring De Steenen Kamer organiseert in de basisschool Pius X een tentoonstelling met historische beelden, geluidsfragmenten en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

 Stichting Bevrijdingsmonument Welberg
3 november 2019

Bevrijdingsconcert met historische film  Nieuw-Vossemeer

De Vossenburcht, Nieuw-Vossemeer

Om 75 jaar bevrijding te vieren organiseert Heemkundekring Ambachtheerlijkheid een bevrijdingsconcert in het dorpshuis. Op deze dag toont de heemkundekring ook voor het eerst de geheel gerestaureerde film met historische beelden over de bevrijding van het dorp.

 

Heemkundekring Ambachtheerlijkheid

9 november 2019

Concert Amicitia

Steenbergen

Nadere informatie volgt

 

Harmonie Amicitia

1 december 2019

Adventskoor Steenbergen

Hervormde kerk, Steenbergen

Een  adventsconcert, begeleid door het muziekgezelschap Divertimento, met als  thema Vrede en Gerechtigheid. In het concert wordt een muzikale vertaling gezocht van de ideeën van de filosoof Emmanuel  Levinas. over de essentie van het herdenken.

 

Koorgroep Welberg

4 mei 2020

Herdenkingsconcert

Dinteloord

Nadere informatie volgt

 

Zangvereniging Tavenu Dinteloord

 5 mei 2020

 Bevrijdingsconcert

Nadere informatie volgt

 

Muziekvereniging Volharding

logo gemeente Steenbergen herdenkt