Artikel Programma 75 jaar bevrijding Steenbergen

 

Logo werkgroep 75 jaar bevrijding
Op 5 mei vieren we in heel Nederland dat we in vrijheid leven. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat West-Brabant werd bevrijd in de Slag om de Schelde. In 2019 en 2020 herdenken en vieren we de bevrijding in onze gemeente met activiteiten voor jong en oud. De werkgroep 75 jaar bevrijding, met vertegenwoordigers uit bijna alle kernen, heeft een programma samengesteld. Verenigingen en andere groepen inwoners hebben het programma uitgewerkt en ingevuld met een diversiteit aan activiteiten. Hieronder vindt u het programma. U kunt ook de digitale versie van de brochure bekijken.

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Voor meer informatie: www.bevrijdingbrabantsewal.nl.

   Datum           Activiteit Georganiseerd door:
13 september 2019

Herdenking Algonquin regiment 

Bevrijdingsmonument De Klok, Welberg, middag

Het Algonquin regiment is één van de legeronderdelen uit Canada die gestreden heeft voor de bevrijding van Welberg en Steenbergen. Circa 30 leden van het regiment komen in de avond bijeen bij het bevrijdingsmonument De Klok om de slachtoffers te herdenken.

 

Stichting Bevrijdingsmonument Welberg

19 september 2019

Herdenking Gibson & Warwick

Propeller monument, Stadspark Steenbergen, ochtend

In de ochtend leggen scholieren van de Gummarusschool een krans bij het monument voor beide vliegeniers in het Stadspark te Steenbergen. Tegelijkertijd start een estafette langs alle basisscholen in de gemeente. Een historische legertruck bezoekt de scholen met een verteller die een verhaal vertelt over het belang van bevrijding en vrijheid. De truck neemt ook een tijdscapsule mee waar iedere school een boodschap in achterlaat. De tijdscapsule wordt tijdens de toertocht van 26 oktober begraven bij het oorlogsmonument op het Kerkplein in Steenbergen en pas over 25 jaar weer geopend, bij de viering van 100 jaar bevrijding.

Begraafplaats Steenbergen,19.00 uur

 Om 19.00 uur vindt een herdenkingsplechtigheid plaats bij het grafmonument van Gibson en Warwick. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de andere geallieerde vliegeniers die op het grondgebied van de gemeente Steenbergen zijn neergestort.

Na de herdenking is er een samenkomst voorbelangstellenden in de Wallevis te Steenbergen.

 

Gummarusschool en Stichting Wings to Victory

20 september 2019

Onthulling plaquette vliegeniers

Het benedesas, de Heen/Dinteloord, 15.00 uur

 Op het grondgebied van de gemeente Steenbergen zijn tijdens de oorlogsjaren veel vliegtuigen neergestort. Alleen al rond Dinteloord is een tiental locaties bekend. Op vrijdag 20 september onthult de Studiegroep aan de Dinteloordse zijde van het Benedensas een informatiepaneel en plaquette voor al deze omgekomen vliegeniers.

Zo stortte er op 22 februari 1944 een Amerikaanse B-24 Liberator neer nabij de Dintelse Gorzen. De gehele 10-koppige bemanning kwam hierbij om het leven. Negen van hen zijn nog altijd vermist. Naar verwachting zal deze onthulling worden bijgewoond door enkele nabestaanden van één van de vermiste bemanningsleden.

 

 

Stichting Studiegroep WO II regio Dinteloord

21 september 2019 Bevrijdingsconcert " Total Verrückt!"

Gummaruskerk, Steenbergen, 19.00 uur

 Een avondvullend programma met muziek, historische beelden en verhalen uit de oorlogstijd en de bevrijding. De organisatie is in handen van ABS mannenkoor. Met medewerking van The Andrew Darlings (de hits van de Andrew Sisters), El Passionatos (de liedjes van Johnny en Jones uit concentratiekamp Westerbork), het Ritmisch Koor Dinteloord, Harmonie St. Caecilia uit Kruisland en vertellers van A.M. de Jong Toneel uit Nieuw-Vossemeer.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij Primera de Gilles, Kaaistraat 49 en alle deelnemende verenigingen. (kosten € 5,- incl. 1x koffie/thee)

 

ABS mannenkoor met andere verenigingen uit Steenbergen

26 september 2019

Theatervoorstelling Oorlogsgeheimen

 Het Podium, basisschool Maria Regina

Theatervoorstelling Oorlogsgeheimen gaat over geheimen, helden en angsten. Over vriendschap, liefde en herinneringen. Hoofdpersoon is de elfjarige Tuur die vaak terugdenkt aan de oorlog. Er worden twee voorstellingen gegeven voor de kinderen van de groepen 7 en 8 van alle Steenbergse basisscholen.

 

Samenwerkingsverband basisscholen

28 september 2019

Bevrijdingsmars Brabantse Wal

Start Ossendrecht, finish Dinteloord

 De Stichting Suikerstad Sportief uit Dinteloord organiseert een lange afstandswandeling over de Brabantse Wal van 44 km, verwijzend naar het bevrijdingsjaar 1944. Deze herdenkingswandeling start in Ossendrecht, passeert locaties die een rol hebben gespeeld in de Slag om de Schelde en eindigt in Dinteloord. Iedere deelnemer ontvangt een speciale, unieke herinneringsmedaille.

De tocht is een eerbetoon aan de gevallen van het 1e Canadese Legerkorps (vnl. Britse, Poolse en Canadese militairen) en omgekomen burgers, die ten gevolge van de Slag om de Schelde én de bevrijding van West-Brabant in 1944 het leven lieten. Onderweg passeert u diverse monumenten, herdenkingspunten, begraafplaatsen en voormalige gevechtsgebieden.

 

Stichting Suikerstad Sportief Dinteloord

Oktober en november

Expositie Holle Roffel

 Ambachts- en gereedschapsmuseum de Holle Roffel, Kruisland

 Ambachtsmuseum De Holle Roffel uit Kruisland organiseert in het eigen museum een tentoonstelling met historisch materiaal en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

 

 

Ambachts- en gereedschapsmuseum de Holle Roffel

1 oktober t/m 2 november

 Etalagekunst "Vrede en Vrijheid"

Etalages centrum Steenbergen

Het Kunstforum Steenbergen laat kunstenaars uit de gemeente werk exposeren in winkeletalages te Steenbergen met als thema vrede en vrijheid.

 

Kunstforum Steenbergen

5 oktober 2019

Bunkertour

14.00-16.00 uur, start parkeerplaats Benedensas, De Heen

Een tocht onder leiding van deskundige gidsen langs de bunkers bij De Heen en langs de A4. Sommige bunkers kunnen bezichtigd worden. Geen opgave nodig, wel eigen vervoer meenemen (auto, fiets).

 

Heemkundekring De Steenen Kamer

9 oktober 2019

Scholenstrijd: weet waar je woont

Gemeentehuis Steenbergen

De game 'Weet waar je woont' is gemaakt voor jongeren in de gemeente Steenbergen. Zij moeten daarin vragen beantwoorden over geschiedenis, erfgoed en landschap van de gemeente. Jaarlijks vindt een krachtmeting plaats tussen de basisscholen uit de gemeente voor de wisselbokaal Weet waar je woont. In het bevrijdingsjaar staat deze scholenwedstrijd in het teken van de Tweede Wereldoorlog.

 

Werkgroep 'Weet waar je woont'

12 oktober 2019

Concert Marinierskapel der Koninklijke Marine

Zaal 't Cromwiel, Steenbergen

De Marinierskapel verzorgt een programma dat in het teken staat van 75 jaar bevrijding. De Marinierskapel is uitgenodigd door Volharding ter ere van het 175-jarig bestaan van de vereniging. De opbrengst is voor Spelenderwijs, een muzikaal project voor de basisscholen in Steenbergen en Welberg.

 

Muziekvereniging  Volharding

15 oktober tot 1 november 2019

Foto expositie Vrij

Gemeentehuis Steenbergen

 Leden van de Fotoclub hebben een expositie samengesteld met eigen werk rondom het thema Vrij. Deze tentoonstelling is tijdens openingstijden te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis te Steenbergen.

 

Fotoclub Brabantse Wal

26 oktober

Toertocht historische voertuigen

 Start Dinteloord (09.00 uur), finish Bergen op Zoom (14.00 uur)

 Een stoet van historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog trekt door de gemeente Steenbergen. Er rijden naar verwachting meer dan 80 voertuigen mee waaronder een of meer Sherman tanks. De start is in Dinteloord en de route loopt via Steenbergen en Welberg naar Bergen op Zoom. Bij de oorlogsmonumenten in Dinteloord, Steenbergen en Welberg vindt steeds een korte plechtigheid plaats ter nagedachtenis aan de gevallenen. Houdt rekening met wegafsluitingen op de ochtend van de tocht.

Bevrijdingsmuseum Zeeland i.s.m. St. Bevrijding Brabantse Wal en gemeente Steenbergen
 27 oktober 2019

Memorial Day of Canada

Canadese oorlogsbegraafplaats, Ruytershoveweg, Bergen op Zoom, 11.00 uur

 Sinds 2014 vindt er jaarlijks een grote herdenkingsceremonie plaats op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom om alle in Nederland omgekomen Canadese militairen te herdenken. De ceremonie wordt in nauwe samenwerking met Canadese autoriteiten georganiseerd. Vanwege 75 jaar bevrijding nodigt de organisatie tal van prominente gasten uit binnen- en buitenland uit.

 

 

Canada i.s.m. Stichting Bevrijding Brabantse Wal

30 oktober

Lezing: Het Steenbergse verzet

Steenbergen

 Historicus Frans van Eekelen verzorgt namens heemkundekring de Steenen Kamer een lezing over de rol van het Steenbergse verzet in aanloop naar de bevrijding. Locatie en tijdstip volgen nog.

 

Heemkundekring De Steenen Kamer

31 oktober-2 november 2019

Ontdekkingstocht Slag om de Schelde

Brabantse Wal

Als onderdeel van het keuzevak Geüniformeerde Dienstverlening maken leerlingen van 't Ravelijn een tocht langs plekken die een rol hebben gespeeld in de Slag om de Schelde. Zij bezoeken ook een modern militair kamp, om de verschillen met toen te ontdekken. Tijdens de tocht haken Steenbergse Veteranen aan, om met de leerlingen te praten over vrede en veiligheid. De tocht eindigt met een "gathering together" bij het Bevrijdingsmonument te Welberg, aansluitend op de officiële herdenking van 2 november.

 

 

Stichting Veteranen Steenbergen (VeSt) i.s.m. 't Ravelijn

2 november 2019

Herdenking 2 november

Centrum Steenbergen (vanaf 09.00 uur)

In de ochtend ontvangen de gemeente en werkgroep 75 jaar bevrijding een grote groep vertegenwoordigers van verschillende Canadese regimenten die Steenbergen en Welberg hebben bevrijd. Zij krijgen een stadswandeling aangeboden door gidsen van de heemkundekring waarbij vrijwel alle etalages van het stadshart door Kunstforum zijn opgefleurd in het kader van de kunstexpositie "Vrede & Vrijheid".

Vanaf 10.00 uur vormt de markt en haar aanliggende winkelstraten het toneel voor de expositie "Living History". Twee re-enactment groepen zullen gekleed in authentieke uniformen verschillende aspecten van het soldatenleven uit de Tweede Wereldoorlog laten zien.

Klaproosviaduct Welberg (13.30 uur)

In de middag is het de beurt aan het Klaproosviaduct. Op deze prachtige locatie zal de dorpsraad Welberg om 13.30 uur een informatiepaneel onthullen, waarbij ook het concept van het beschilderen van een viaduct symbolisch zal worden overhandigd aan de Canadezen.

Bevrijdingsmonument "de Klok" aan de Canadezenweg, Welberg (14.30 uur)

Om 14.30 uur vindt de officiële herdenking plaats bij het bevrijdingsmonument "de Klok" aan de Canadezenweg. In die herdenking hebben de Canadese gasten het voortouw maar zijn ook rollen weggelegd voor de nabestaanden van de burgerslachtoffers, het gemeentebestuur, de Canadese Ambassade en de leerlingen van de Pius X school van Welberg. Er worden bloemen gelegd en de klok wordt samen met de mensen geluid.

 

Avondprogramma Meet & Greet festival

Centrum Welberg, Kapelaan Kockstraat (van 16:00 tot 21.00 uur)

Na afloop van het officiële herdenken bij het bevrijdingsmonument is iedereen van harte uitgenodigd om in het centrum van Welberg aan te sluiten bij de Meet & Greet met de Canadese gasten. De voorzitter opent om 16.15 uur het festival met de gasten en bewoners. Op verschillende locaties in het centrum van Welberg is er feest: live muziek, dans, theater, presentaties, films en lezingen.

 
3 november 2019

Bevrijdingsconcert met historische film  Nieuw-Vossemeer

De Vossenburcht, Nieuw-Vossemeer, 14.00 uur

Om 75 jaar bevrijding te vieren organiseert Heemkundekring Ambachtheerlijkheid een bevrijdingsconcert in het dorpshuis. Op deze dag toont de heemkundekring ook voor het eerst de geheel gerestaureerde film met historische beelden over de bevrijding van het dorp.

 

Heemkundekring Ambachtheerlijkheid

9 november 2019

Concert Amicitia

Zaal 't Cromwiel, Steenbergen (20.00 uur)

 Harmonie Amicitia organiseert in 't Cromwiel een bevrijdingsconcert. Samen met fanfare Lector et Emergo uit Zoutelande brengen ze een avondvullend programma ten gehore met afwisselende muziek. Het concert begint om 20.00 uur (zaal open 19.00 uur).

 

Harmonie Amicitia

11 november 2019

Lezing: Bevrijding van Steenbergen en Welberg
Lourderskapel Gummaruskerk, Steenbergen (19.30 uur)

Historicus Robert Catsburg verzorgt namens heemkundekring de Steenenkamer een lezing over de bevrijding van Steenbergen en Welberg. (Info en reserveringen: www.heemkundekringdesteenenkamer.nl)

Heemnkundekring De Steenen Kamer
1 december 2019

Adventskoor Steenbergen

Hervormde kerk, Steenbergen

Een  adventsconcert, begeleid door het muziekgezelschap Divertimento, met als  thema Vrede en Gerechtigheid. In het concert wordt een muzikale vertaling gezocht van de ideeën van de filosoof Emmanuel  Levinas over de essentie van het herdenken.

 

Koorgroep Welberg

24 december

Kerstavond: lichtjes op oorlogsgraven

Erevelden Ruytershoveweg, Bergen op Zoom

 In navolging van het succes waarbij in 2018 op maar liefst 335 verschillende locaties lichtjes werden geplaatst bij de oorlogsgraven, gebeurt dat in 2019 weer. Een korte plechtigheid maakt deze herinnering tot een zinvol moment om stil te staan bij al het oorlogsleed. De Lichtjes op Oorlogsgraven op de erevelden van Bergen op Zoom wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers, Rotary Club Bergen op Zoom Noord, Rotary Club de Brabantse Wal en de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Ook in onze gemeente zullen op kerstavond kaarsjes branden bij de oorlogsgraven.

 
4 mei

Dodenherdenking

Welberg, Steenbergen & Dinteloord

 Tijdens de Dodenherdenking op maandag 4 mei zal in Welberg, Dinteloord en Steenbergen worden stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en bij hen die tijdens vredesoperaties zijn omgekomen.

 
4 mei 2020

Herdenkingsconcert

Dinteloord

 Zangvereniging Tavenu organiseert op 4 mei 2020 een herdenkinsconcert. Hoogtepunt is de uitvoering van het "Requiem voor de mens" van componist Rob Goorhuis. De herdenking is vrij toegankelijk en wordt samen met de Dinteloordse Oranjeverenging georganiseerd.

 

Zangvereniging Tavenu Dinteloord

 5 mei 2020

 Bevrijdingsconcert

Steenbergen

 Op Bevrijdingsdag 2020 zal muziekvereniging Volharding een concert geven ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Nadere infomatie over de locatie en te verwachten artiesten zal later dit jaar bekend worden gemaakt.

 

Muziekvereniging Volharding

logo gemeente Steenbergen herdenkt