Artikel Blog projectgroep behoud Gummaruskerkgebouw

Voor het project behoud Gummaruskerkgebouw is een projectgroep actief. Zij bereiden het haalbaarheidsonderzoek voor en doen inspiratie op voor de toekomst van het gebouw. Graag delen zij hun bevindingen met jou.

Blog 3 gepubliceerd op 01-05-2019

Op Koningsdag was ook de Gummaruskerk open voor bezoekers. Via een Oranje Loper werden de bezoekers naar binnen gelokt. Binnen in de kerk waren er diverse activiteiten: mogelijkheid tot een rondleiding in de kerk, het nuttigen van koffie met een oranje tompoes en een grote tafel waar kinderen spelletjes konden doen of tekenen.

De hele dag waren er bezoekers in de kerk; het was gezellig druk en de sfeer was goed.

Het belangrijkste doel van deze dag was bezoekers te vragen over hoe zij de toekomst van het kerkgebouw zien. Welke activiteiten zouden we in het kerkgebouw kunnen houden zodat dit fraaie monumentale gebouw voor Steenbergen behouden blijft.

Bezoekers werden aangesproken door Lotte Suijkerbuijk en Tol Barbaros en uitgenodigd hun ideeën op te schrijven op de "koninklijke flappen" die speciaal voor deze dag waren gemaakt. Veel bezoekers zijn in gegaan op deze uitnodiging. In totaal maar liefst 12 flappen vol, een mooi resultaat!

Inmiddels heeft de projectgroep een bureau geselecteerd dat een onderzoek gaat doen naar duurzame gebruiksmogelijkheden van het kerkgebouw.

De flappen aan dit bureau gegeven. Bij de invulling van de gebruiksmogelijkheden is draagvlak onder de Steenbergenaren een van de gestelde voorwaarden.

De projectgroep wil Lotte en Tol hartelijk danken voor hun inzet deze dagBlog 2 gepubliceerd op 09-04-2019

Op pad naar een kerkenbeurs, dat is geen alledaags werkje en zeker niet aan iedereen besteed, maar toch is het een logische stap wanneer je een nieuwe toekomst in wilt slaan voor het behoud van onze prachtige Gummaruskerk, wellicht dat we ook hier weer inspiratie op kunnen doen. Ik denk hierbij met name aan het sacrale (heilige) gedeelte voor de invulling van Gummaruskerk.

Het leeft in heel onze gemeenschap, vernieuwing, herindeling, herinrichting zijn de thema's die dagelijks voorbij komen. Ook hier op de kerkenbeurs is het gesprek van de dag. Wij de wat ouderen onder ons maken ons het meeste zorgen, wij willen dat de Gummarus tot in lengte van dagen toegankelijk blijft. Maar ook de jongeren moeten ons inspiratie aandragen tenslotte is het ook jullie kerk en de toekomst is aan jullie. Alleen jullie kunnen ervoor zorgen dat jullie kinderen en kleinkinderen ook kunnen genieten van dit prachtige gebouw.

Reden om een klankbordwerkgroep neer te zetten waar iedereen mag zeggen wat hij of zij ervan vindt, hoe meer suggesties des te beter, laat van je horen.
En zoals ik in mijn openingszin schreef "op pad naar" de vraag aan jullie:

Gaan jullie mee op pad?

Door: Piet van Schilt   
Lid projectgroep behoud Gummaruskerk  
Vicevoorzitter Sint Annaparochie


Blog 1 gepubliceerd op 27-03-2019

De Gummaruskerk. Hét beeld van Steenbergen. Ik geniet er al 23 jaar van – en dat wil ik blijven doen. Maar dan moet het wel kunnen. Een financieel gezonde kerk is niet meer vanzelfsprekend vandaag de dag, en dat is enorm zonde. Tijden veranderen, en wij moeten hierin mee. En veranderen, dat kunnen we alleen met zijn allen doen.

Ik kijk er vaak naar, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik er mijn voetstappen weinig inzet. Wanneer ik leeftijdsgenoten spreek over de kerk, hoor ik hetzelfde. We willen niet dat het verdwijnt – niemand niet, maar wat doen we er aan?

Voetstappen maken. Het is tijd. Tijd om mee te denken, tijd om die voetstappen te zetten. Samen met een enthousiast team aan inwoners, parochieleden, het Bisdom, medewerkers van de Gemeente Steenbergen en de werkgroep Behoud Gummarus zetten we ons in om een herbestemming te vinden voor onze mooie Gummaruskerk.

En die eerste stappen, die zijn gezet. Onze eerste mijlpaal is bereikt. Vandaag schrijven we vijf verschillende onderzoeksbureaus aan voor ons haalbaarheidsonderzoek. Dit zijn geen kleine stappen meer. We springen rondom de kerk heen, op weg naar verandering. Op weg naar groei.

Spring jij met ons mee?

Door: Lotte Suijkerbuijk
Lid projectgroep behoud Gummaruskerkgebouw
Stagiaire gemeente Steenbergen