Artikel Behoud Gummaruskerkgebouw

Wanneer je onze gemeente binnenrijdt zie je hem haast gelijk: de Gummaruskerk. Een prachtig gebouw beeldbepalend voor de gemeente Steenbergen. Nu een kerk, de parochie is ook de eigenaar, voor erediensten. De onderhoudskosten zijn te hoog om zo verder te gaan, er zal iets moeten gebeuren. De gemeente Steenbergen wil zich samen met de eigenaar sterk maken voor het behoud van het Gummaruskerkgebouw.

Het Gummaruskerkgebouw is een gebouw met waarde en betekenis voor de hele gemeenschap. Het is een belangrijk deel van de identiteit van Steenbergen.

Actuele informatie

 • 20-12-2019: Dana Winner treedt op in de Gummaruskerk!

 • 24-12-2019: Het verhaal van kerst wordt verteld door een zandkunstenaar, om 17.00 uur en 19.00 uur.

 • 07-10-2019: Liefde voor de Gummaruskerk staat centraal tijdens de prijsuitreiking van de kunstwedstrijd! In september organiseerde de werkgroep behoud Gummaruskerk een kunstwedstrijd. Inwoners werd gevraagd de Gummaruskerk te gebruiken als onderwerp in een kunstobject. Dat resulteerde in een aantal mooie creatieve uitspattingen, van ruimtelijk object tot schilderij of gedicht, tot foto. Alles werd uit de kast gehaald om te laten zien dat de Gummaruskerk te mooi is om uit het Steenbergs landschap te verdwijnen.
  Een jury bestaande uit pastoor Hans de Korte, Sandra Houtepen, Peter Vermeulen en wethouder Esther Prent van de gemeente Steenbergen bewonderde de inzendingen. Martijn Valk kwam als winnaar uit de bus en kreeg uit handen van de jury een rondvaart met een fluisterboot door het Steenbergs landschap cadeau. Alle inzendingen zijn nog deze maand in de Lourdeskapel van de Gummaruskerk te bewonderen.

  Deelnemers en jury kunstwedstrijd

 • 05-09-2019: Deelt u ook onze liefde voor de Gummaruskerk? Laat het zien! Doe mee aan de kunstwedstrijd in de maand september. Kijk verdop deze pagina voor meer informatie.

 • 10-08-2019: De Gummaruskerk hoort erbij. Vandaag luiden we de klokken als de kleine tourrennertjes voorbij fietsen. Zij fietsen door heel de gemeente en zien de Gumamruskerk heel de week van een afstandje. Als ze er langs fietsen zullen ze hem zeker ook horen!

 • 09-07-2019: Veel mensen denken mee over hoe we de kerk een toekomst geven. Onderzoeksbureau KaaderAdvies denkt mee over deze toekomst. Ze hebben in kaart gebracht hoe de kerk gebouwd is en waarom hij zo gebouwd is. Het is een unieke Cuyperskerk opgebouwd uit de gedachte centraalbouw en basiliekvorm. Dit is een unieke combinatie!

 • 10-06-2019: Volleyballen op de Markt? Daar hoort de Gummaruskerk ook bij! Daarom zie je hem niet alleen als je omhoog kijkt, maar ook op de ballen die gebruikt worden bij het spel.

 • 22-05-2019: De projectgroep deelt graag de liefde voor het gebouw. Dit doen zij vanaf vandaag via de instagramaccount welovegummarus. Mooie plaatjes en leuke weetjes over het kerkgebouw. Volg ons en deel ook jouw mooie foto's.

 • 24-04-2019: Op Koningsdag houdt de projectgroep een open dag in de kerk. Op 27 april kunt u binnenlopen met al uw vragen en ideeën. Ook worden er rondleidingen gegeven, is er een knutselhoek voor kinderen en kunt u genieten van koffie of thee met een heerlijk oranje gebakje. Zien we u zaterdag?

 • 28-03-2019: We gaan aan de slag met een haalbaarheidsonderzoek. Wat kunnen we met het gebouw, wat is nodig en wat is haalbaar? Wat moeten we doen om dit gebouw te kunnen behouden? Dit onderzoek geeft richting aan een herbestemming voor het kerkgebouw. Een herbestemming waarbij het gebouw een prominente rol kan spelen in onze gemeenschap, maar ook daarbuiten.

Samen

Dit doen we niet alleen. We gaan samen met de gemeente, de parochie en het Bisdom van Breda en de Werkgroep Behoud Gummarus aan de slag. Samen vormen zij een stuurgroep. Er is ook een projectgroep actief, zij adviseren de stuurgroep en doen de voorbereidende werkzaamheden voor het onderzoek. De projectgroep bestaat uit betrokken leden vanuit de gemeenschap.

De samenwerking is herkenbaar via het volgende logo

Logo behoud Gummarus

Vertegenwoordigers van diverse stakeholders zijn betrokken in klankbordgroep. Dit een klankbordgroep die, tijdens het uitvoeren van het haalbaarheidsonderzoek, adviezen kan geven.

Volg je ons?

Graag werken we samen aan de toekomst van de Gummarus. We vertellen je wat wij doen om het gebouw te behouden. En wat voor rol jij daar in kan spelen. We stellen je af en toe vragen via social media, om ook jouw mening te horen. Interesse? Wil je meer weten? Of meehelpen? Laat het ons weten via info@gemeente-steenbergen.nl en/of bezoek regelmatig deze projectpagina om op de hoogte te blijven.