gemeente Steenbergen | Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ruud van den Belt

Artikel Nieuwjaarstoespraak burgemeester Ruud van den Belt

Beste inwoners,

De tijd vliegt, 2022 is begonnen. Het lijkt alsof de jaren steeds sneller voorbijgaan. Vorig jaar had ik het over de pandemie, die een grauwsluier over onze gemeenschap legde, waarvan we dachten dat die het voorbije jaar wel weer weg zou gaan.
Het pakte helaas anders uit. Het afgelopen jaar heeft niet gebracht waar we met z'n allen op gehoopt hadden. Voor menigeen was het weer een jaar met beperkingen, eenzaamheid, grote zorgen en onzekerheid. Toch heeft onze gemeenschap, bij elke nieuwe mutatie en elke nieuwe coronagolf, enorme veerkracht getoond.
Respect, daarom, voor onze ondernemers, zoals de horeca, die klap op klap te verwerken kregen en moesten doorbijten. Voor onze jongeren, die de mooiste jaren van hun leven overschaduwd zien worden door beperkingen. Voor alle zorgmedewerkers, die opnieuw in de frontlinie stonden bij de bestrijding van deze pandemie.
Voor de politie, onze handhavers en hulpverleners, die te maken hebben met toenemende frustraties en geweld. Helaas hebben we dit op oudejaarsavond ook dichtbij huis meegemaakt. Voor zulke misdragingen bestaat natuurlijk geen enkel excuus. Het belagen van onze mensen, die ook liever met hun gezin Oud & Nieuw vieren, wordt dan ook onder geen beding getolereerd. En onze inwoners moeten zich hier veilig weten. Vandaar het daadkrachtige optreden van de politie.

Met de jaarwisseling achter de rug, neem ik u graag even mee terug naar 1272.
Het jaar dat een handjevol turfstekers het aandurfde om zich hier, in een bescheiden nederzetting, te vestigen en een nieuwe toekomst te beginnen. Zij vroegen daarvoor toestemming aan de Heer van Breda, Arnoud van Leuven, en zijn vrouw Isabella. En die kregen ze. Het is de ontstaansgeschiedenis van Steenbergen in een notendop.
In dit nieuwe jaar, 2022, vieren we - dankzij de pioniers van toen - het 750-jarig bestaan van de stad Steenbergen. Als gevolg van de gemeentelijke herindeling van Dinteloord en Prinsenland, Steenbergen en Nieuw-Vossemeer in 1997, vieren we dit jaar óók
dat we 25 jaar één gemeente zijn.

2022 belooft zodoende een gedenkwaardig jaar te worden. Een jaar om stil te staan bij waar we vandaan komen. Om het dubbele jubileum met elkaar te vieren en - ondanks corona - niet in die crisissfeer te blijven steken. Maar om mét elkaar te werken aan veerkracht, verbinding te maken en te profiteren van de kracht van samenwerking.
Om vooruit te blijven kijken, naar onze toekomst, die we onmogelijk los kunnen en mogen zien van ons rijke verleden van voorspoed, en onvermijdelijk ook tegenspoed.
In de loop der eeuwen kende Steenbergen periodes van grote bloei, om te beginnen dankzij de winning van zout uit turf. Steenbergen groeide uit tot één van de grotere handelssteden van het toenmalige Brabant. Toen al hét centrum van het Zuiden. Er werden zaken gedaan met plaatsen als Brussel, Den Bosch, Antwerpen en Breda.
Ook als vestingstad speelde Steenbergen later een voorname rol in de Zuiderwaterlinie, waar de strijd werd geleverd om het Holland van de Gouden Eeuw te beschermen tegen het Spaanse leger.

Ondertussen waren er in de polders rondom Steenbergen nieuwe dorpen ontstaan. Welberg, De Heen, Kruisland, Nieuw-Vossemeer en Dinteloord. Kernen met stuk voor stuk een verschillende herkomst. Elk met een sterke eigen identiteit, die het waard is en blijft om zorgvuldig te koesteren. Het zijn zes parels aan de kroon van ons gemeentewapen. Samen één uniek geheel.
Het is voor mij een groot voorrecht dat ik nogmaals voor een periode van zes jaar ben benoemd als burgemeester van deze prachtige gemeente. Dat ik mag wonen en werken in een gemeenschap vol mensen die het beste met elkaar voorhebben. Mantelzorgers die bereid zijn zichzelf weg te cijferen voor het welzijn van anderen. Vrijwilligers die zich, ondanks alle tegenslagen van de coronacrisis, tot het uiterste inspannen om onze kernen leefbaar te houden. Ondernemers, die zich niet uit het veld laten slaan en steeds nieuwe kansen blijven zien.
In zo'n gemeenschap kost het geen moeite om jezelf thuis te voelen. Om jezelf te zijn. Voor zo'n gemeenschap zet ik, net als u, graag mijn allerbeste beentje voor. Er zijn wel duizend voorbeelden waaruit blijkt hoe trots we mogen zijn op de kracht van onze samenleving.
Als ik zie hoe het jeugdhonk aan de Wipstraat door jongeren zelf wordt opgeknapt en telkens als ik het kunstwerk van de skyline van Steenbergen op de rotonde zie, dan gaat mijn hart een beetje sneller kloppen.
Als ik terugdenk aan de warmte die ik voelde bij de "Homeride To the Mex" in Nieuw-Vossemeer, voor het Ronald McDonald Kinderfonds, dan krijg ik vanzelf weer een brok in mijn keel.
Als ik me bedenk dat Dinteloord na 30 jaar weer een eigen prins carnaval heeft, om voorop te gaan in de polonaise, dan krijg ik spontaan zin in een feestje en ben ik vooral dankbaar voor zoveel saamhorigheid.

Als ik merk hoe ze in Kruisland met het huiskamerproject "Onder Mekaore" de sociale samenhang in het dorp nóg verder weten te versterken, dan zou ik willen dat Zijne Majesteit vorig jaar nóg meer lintjes had toegekend aan onze inwoners.
Als ik bij het luiden van de klok van het bevrijdingsmonument op de Welberg de slachtoffers van oorlogsgeweld gedenk, dan realiseer ik me hoe kostbaar vrede en vrijheid zijn. Ook gaan mijn gedachten daarbij altijd uit naar
onze eigen veteranen.
Als ik in aanloop naar de Kerstdagen lees dat iedereen welkom is in het prachtig versierde kerkje van De Heen, om eventjes stil te staan bij deze tijd en een mooie wens achter te laten, dan voel ik me een gezegend mens.
Nogmaals: dit zijn slechts een paar voorbeelden van alle positiviteit en betrokkenheid die ik zie, hoor, lees en zelf meemaak in heel onze jubilerende gemeente.
Het Genootschap van de Meermin mag in dit verband zeker niet onvermeld blijven. Want deze 40 ambassadeurs uit alle kernen hebben zich de afgelopen anderhalf jaar sterk gemaakt voor een jubileumprogramma om U tegen te zeggen. In de overtuiging dat we echt samen geschiedenis gaan schrijven, nodig ik u van harte uit om mee te doen, waar en wanneer u maar kunt.
Het is onmogelijk om alle activiteiten op te noemen die nu al op stapel staan, maar we gaan in maart van start met "Verenigd & Vereeuwigd". Met Pasen gaan we terug in de tijd met een groots Vestingweekend, boordevol mobiel erfgoed. In mei en juni worden we de sportiefste gemeente van Nederland, maar kunt u onder meer ook met heel het gezin genieten van de Poldertocht, die u langs de allermooiste plekjes van onze kernen brengt. Ook gaan we een bijzonder record proberen te vestigen, door met zoveel mogelijk muzikanten tegelijk het speciale jubileumlied te spelen. Of misschien heeft u zich al wel aangemeld voor de KernenKwis?
Met een groot aantal evenementen wordt boven alles de verbinding gezocht en gemaakt tussen u allemaal, de inwoners van ál onze kernen. Daarnaast is er volop ruimte om het jubileumjaar lokaal in te kleuren. Ik kan bijna niet wachten totdat we elkaar bij al die gelegenheden weer naar hartelust kunnen ontmoeten. Liefst natuurlijk zonder beperkingen.

De manier waarop we dit alles gaan doen, geeft een ongekend vertrouwen voor "een nieuwe tijd" die we tegemoet gaan. Na 750 jaar barsten we ook nu weer van de ambitie om onze gemeente verder te ontwikkelen en, zoals dat heet, voort te stuwen in de vaart der volkeren.
Op het fundament van onze eeuwenoude, vitale vesting kunnen we een toekomst bouwen die recht doet aan onze historie. Met dit verschil, dat we onszelf vroeger moesten verdedigen tegen onwelkome bezoekers, terwijl we nu juist de poorten graag openzetten voor iedereen die zich hier wil vestigen of wil recreëren.
Van oudsher zijn we een agrarische gemeente. Deze diepgewortelde sector zorgt zelfs nu nog altijd voor de meeste werkgelegenheid en biedt ons ongekende én onbegrensde mogelijkheden voor onze economische toekomst. Bij internationaal toonaangevende bedrijven op het AFC Nieuw-Prinsenland en bij de Cosun Beet Company in Dinteloord, worden bijna dagelijks nieuwe uitvindingen gedaan op het gebied van agrofood en duurzaamheid.
Je kunt het zo gek niet bedenken. Wat dacht u bijvoorbeeld van papier dat deels uit vezels van suikerbietenpulp bestaat? Om maar eens iets te noemen. Het is best moeilijk om je daar een goede voorstelling van te maken, maar ik hoop dat u van mij wilt aannemen hoe belangrijk deze ontwikkelingen zijn.
Vergelijk het maar gerust met die turfstekers van 750 jaar geleden, die Steenbergen destijds op de kaart hebben gezet. Die uit turf zout wonnen en daarvan het "witte goud" wisten te maken. Anno 2022, beste mensen, hebben we opnieuw goud in handen. Ons vestingverleden, de talrijke recreatiemogelijkheden op en rond het water, de agrofood-industrie en mogelijk een regionaal bedrijventerrein zijn dé economische pijlers van onze gemeente, die van onschatbare waarde zijn voor de vitaliteit van onze kernen.
Pijlers die ons welvaart brengen en zorgen voor het behoud van cruciale voorzieningen, zoals winkels, sportaccommodaties en scholen. Die de werkgelegenheid laten groeien. Waardoor er weer nieuwe huizen kunnen worden gebouwd en het aantrekkelijk is voor onze kinderen om hier hun toekomst op te bouwen. Het stimuleert ook de komst van nieuwe inwoners, die ook zullen gaan inzien wat ik laatst bij mijn herbenoemings- voordracht heb gezegd:
"Vergeet Rotterdam, vergeet Utrecht, vergeet Amsterdam... Steenbergen wordt (weer) hét bruisende centrum van op z'n minst onze eigen regio."
Als we daar zelf niet in geloven, wie dan wel? Dus, laten we ons daar allemaal - als ware ambassadeurs van onze gemeente - de komende jaren met hart en ziel voor inzetten. Want: "Ja, we hebben goud in handen", maar het verkoopt zich niet vanzelf. We zijn absoluut op de goede weg, maar laten we samen nog meer de boer op gaan, om te oogsten wat we de afgelopen jaren hebben gezaaid, en de vruchten te plukken van alles waarvoor U, uw volksvertegenwoordigers, het college en onze medewerkers zich
samen sterk maken.

Soms met verschil van inzicht, maar altijd met hetzelfde doel voor ogen: het algemeen belang en welzijn van onze gemeenschap. Door uw stem uit te brengen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, kunt u hieraan ook uw steentje weer bijdragen.
De thema's TROTS, KANSEN PAKKEN, KEUZES MAKEN, SAMEN, VERTROUWEN en BETROKKEN van mijn eerste termijn, zitten volgens mij inmiddels wel verankerd in onze samenleving. Al deze thema's zullen ongetwijfeld voortdurend terug blijven komen in alles wat we doen. Daarover hoeven we ons geen zorgen te maken. We hebben naar mijn mening ook geen nieuw thema nodig. We hebben tenslotte al goud in handen.
Hou dat vast, poets het op, laat het blinken, verkoop het, koester het in uw hart van goud, wat u maar wilt. Zolang het maar ten goede komt aan onze gemeenschap. Laten we daarop proosten en het 750ste jaar van Steenbergen omarmen als de start van "een nieuwe tijd."

Mede namens mijn vrouw Angela, het college van B&W, de gemeenteraad en onze medewerkers wens ik u een gezond en voorspoedig 2022!

Burgemeester van den Belt Nieuw