gemeente Steenbergen | Lichtbijeenkomst AFC Nieuw Prinsenland 31 januari 2019

Nieuwsbericht Lichtbijeenkomst AFC Nieuw Prinsenland 31 januari 2019

Gepubliceerd op: 31 januari 2019 15:10

Vandaag bezocht wethouder Wilma Baartmans samen met verschillende inwoners de tuinbouwkas van Van Marrewijk Tomaten. Deze "lichtbijeenkomst" was geïnformeerd door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB), de gemeente en de tuinder zelf. Alle aanwezigen werden hier geïnformeerd over de regels rondom verlichting bij de kassen in het AFC. Zeker nu er in de afgelopen periode weer 3 nieuwe bedrijven zijn gevestigd, is er meer licht waar te nemen in de polder. Inwoners die hierover klachten hadden gemeld, zijn hiervoor uitgenodigd. We vinden het belangrijk dat inwoners weten welke normen hiervoor gelden en waar zij terecht kunnen bij klachten. Daarnaast werd ook aan de hand van foto's duidelijk gemaakt dat de lichtuitstraling ook erg bepaald wordt door het weer, bij laaghangende bewolking is het licht beter zichtbaar.

Activiteiten besluit milieubeheer

De regels over het belichten in de kassen staan in het zogenoemde Activiteitenbesluit milieubeheer. Omdat het AFC dicht bij het natuurgebied Krammer Volkerak ligt, zijn de regels hier een stuk strenger dan in andere delen van Nederland. De kassen zijn voorzien van schermen om de lichtuitstraling te beperken. Deze schermen zorgen ervoor dat er geen licht doorheen komt. Maar ze moeten regelmatig open, om het klimaat in de kas goed te regelen. Overdag mag er in kassen belicht worden met alle schermen open. Hier gelden de volgende regels voor:

  • Van november tot en met maart moeten de zij- en bovenschermen helemaal dicht zijn tussen 18.00 en 24.00 uur. Er is dan geen lichtuitstraling. In diezelfde periode mag het bovenscherm van de kassen van 24.00 uur tot zonsopgang tot maximaal 5 procent worden opengezet.
  • In de maanden april, september en oktober moeten de schermen tussen een half uur na zonsondergang tot 2 uur 's nachts helemaal dicht zijn. Tussen 2 uur tot zonsopgang mogen de bovenschermen tot maximaal 5 procent worden opengezet.
  • In mei tot en met augustus is er geen bovenafscherming verplicht.

Daarbij is de afspraak dat een glastuinbouwer 5% van zijn totale kasoppervlakte mag openzetten. Als de helft van zijn kassen niet belicht zijn, mag hij dus de andere helft voor 10% open zetten in de bovengenoemde periodes.

Meer informatie hierover vindt u in de presentatie en de folder. Heeft u klachten van lichthinder? Dan kunt u uw klachten altijd melden bij de omgevingsdienst, 073-6812821 of vul een digitaal formulier in via https://www.milieuklachtencentrale.nl/. Geeft u bij uw melding altijd datum en tijdstip aan, uw locatie en de locatie van de kast en maak foto's.

Lichtbijeenkomst AFC Nieuw Prinsenland