Nieuwsbericht Water op straat

Gepubliceerd op: 07 september 2017

Van tijd tot tijd hebben we te maken met hevige regen. Met de herfst voor de deur zal dit alleen maar meer worden. We krijgen vaker te maken met extreme hoos- en piekbuien. Het zal dus vaker voorkomen dat er water op straat staat.

Vrijdag 1 september was hier een goed voorbeeld van. In zeer korte tijd viel 28mm neerslag. Geen enkel rioolstelsel is berekend op zulke extreme neerslag in korte tijd. Het water op straat was echter van korte duur en leverde zover bekend geen overlast in de woning.

Om te zorgen dat extreme neerslag in korte tijd geen wateroverlast veroorzaakt in de woningen is de gemeente Steenbergen bezig met de riolering aan te pakken.

Want zoals onze werkvoorbereider rioolaansluiting/ rioolonderhoud zegt: "Beter water op straat dan op het laminaat."

Herinrichting Steenbergen Zuid

Een heel actueel project rondom het rioolstelsel is het project herinrichting Steenbergen Zuid. In Steenbergen Zuid hebben we aan riolen die niet hoeven te worden vervangen deelreparaties uitgevoerd.

Momenteel zijn wij in Steenbergen Zuid fase 1 bezig met de aanleg van een regenwater/overstort riool van de Oudlandsestraat naar de Seringenlaan hierdoor zijn enkele riolen tijdelijk afgesloten. Door het  loskoppelen van regenwater kan het vuilwaterstelsel worden ontlast. Er is dan minder kans aanwezig op wateroverlast bij woningen. Ook kan de overlast van water op straat worden teruggedrongen.

Door deze werkzaamheden is het mogelijk dat er momenteel een verminderde capaciteit van de riolering rondom de Esdoornstraat is.

Fase 2 omgeving hertenkamp wordt in 2018 aangepakt ook hier zal regenwater worden afgekoppeld van het gemengd stelsel om het vuilwaterstelsel te ontlasten.

Natuurlijk zijn er meerdere factoren die meespelen bij regenwater dat op straat blijft staan. Denk aan graspollen en stenen die op de afvoerputten liggen. Ook zien we dat steeds meer inwoners de tuin volledig bestraten, het regenwater heeft dan minder wegen om in de grond te verdwijnen.

Een tip

Een tip van de werkvoorbereider rioolaansluiting/ rioolonderhoud: "Breng een ontlastputje aan. Dit putje voorkomt dat luchtbellen in het riool terechtkomen en daar het regenwater blokkeren. Als deze blokkade er is kan het water in de woning stromen via schrobputjes en wc bij een langdurige plensbui."

Opties

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig