Nieuwsbericht Ere wie ere toekomt op eerste, geslaagde Steenbergse Veteranendag

Gepubliceerd op: 16 juni 2017

Burgemeester Ruud van den Belt heeft vrijdagmiddag 16 juni aan zes veteranen uit de gemeente Steenbergen het draaginsigne uitgereikt, verbonden aan de Nobelprijs voor de Vrede die in 1988 werd toegekend aan de vredesmachten die tussen 1956 en 1988 namens de Verenigde Naties in actie kwamen. De gedecoreerde 'blauwhelmen' zijn de heren Bakker, De Lang en Mes uit Dinteloord, de heren Kocken en Noordijk uit Steenbergen en de heer Ruyten uit Kruisland.

Zij ontvingen de onderscheiding, onlangs ingesteld door de minister van Defensie, tijdens de eerste lokale Veteranendag van de gemeente Steenbergen. Voor die gelegenheid kwamen zo'n 45 veteranen (in leeftijd variërend van 31 tot 90 jaar en merendeels met aanhang) naar het gemeentehuis. "We willen jullie graag een gezicht geven,'' aldus de burgervader. "Want onbekend, maakt onbemind.''

Waardering

Van den Belt sprak in zijn toespraak, namens heel de gemeenschap, zijn grote waardering uit aan het adres van de veteranen, voor hun inzet in het belang van de vrede, nu en in het verleden, waar ook ter wereld. Hij memoreerde onder andere uitzendingen naar bekende en minder bekende oorlogsgebieden en brandhaarden als Nederlands-Indië, Korea, Afghanistan, Voormalig Joegoslavië, Libanon, Congo en Mali. En sprak de hoop uit dat het ooit niet meer nodig zal zijn, ook al is dat vermoedelijk een illusie.

Erkenning en herkenning

"Het gaat om erkenning, herkenning en verbinding,'' stelde de burgervader, blij met de belangstelling voor de eerste lokale Veteranendag, waarvoor hij zelf het initiatief nam en die naar zijn mening alleen maar verder kan groeien. "Toch zeker als jullie daar zelf ook de schouders onder willen zetten. Op onze steun kunnen jullie sowieso rekenen.''

Banden versterken

Zelf behoort ook Van den Belt ook tot de ruim 115.000 veteranen die ons land telt. "Ik voel me dan ook nadrukkelijk met u allen verbonden.'' Alle verschillende missies en operaties laten zich moeilijk met elkaar vergelijken, vanwege de intensiteit van de werkzaamheden, aldus de burgemeester. Anderszijds: het in den vreemde verblijven, in onzekerheid en ver van je naasten, dat alles schept volgens Van den Belt een band tussen iedereen die ooit op missie uitgezonden is geweest. Het versterken van die band, was dan ook een van de doelstellingen van de lokale Veteranendag.

Van den Belt benadrukte ook hoe belangrijk het is om de jeugd te blijven vertellen over de oorlogsgeschiedenis – 'opdat wij nooit vergeten hoevelen, burgers en militairen, onze vrijheid met de dood moesten bekopen' - en nauw te betrekken bij herdenkingsplechtigheden, zoals dat in de gemeente Steenbergen dan ook gebeurt. Ook haalde hij onlangs nog verder aangehaalde banden met het South Alberta Light Horse Regiment in Canada aan.

Slag om de Schelde

De gasten werden in de centrale hal van het gemeentehuis ontvangen met koffie en gebak, kregen later een zogeheten 'blauwe hap' voorgeschoteld. Oftewel: nasi goreng, voor militairen vaak een bekend gerecht uit hun diensttijd.

Verder viel er een expositie te bezichtigen over vredesmissies en hield de Welbergse selfmade geschiedschrijver en oorlogsdeskundige Robert Catsburg een even gedetailleerde als geanimeerde lezing over de 'Slag om de Schelde', waarbij in het najaar van 1944 ook Steenbergen en omgeving werd bevrijd. Zijn verhaal werd ondersteund met indrukwekkende beelden van verwoestingen en personen uit die tijd.

Vrijheidsstrijders

"Maar na de bevrijding begon eigenlijk pas de oorlog in Steenbergen,'' wees hij bijvoorbeeld op de hongers- en woningnood die toen heerste. Tegenover een zeer aandachtig gehoor legde hij ook de link met de vrijheidsstrijders van toen en de Nederlandse veteranen, die hij bovendien van harte uitnodigde om hun verhalen door hem te laten optekenen.

Tijdens het buffet, dat de gasten zich uitstekend lieten smaken, was er ruimschoots gelegenheid tot het ophalen van herinneringen, het uitwisselen van ervaringen en om elkaar beter te leren kennen. Tot besluit werd er een groepsfoto van alle aanwezigen gemaakt, ter herinnering aan deze bijzondere en geslaagde bijeenkomst.

Groepsfoto veteranendag 2017

Opties