Nieuwsbericht Een gratis energiescan! Wie wil dat nou niet?

Gepubliceerd op: 15 juni 2017

Sinds een poos kunt u, als inwoner van gemeente Steenbergen, heel gemakkelijk een gratis energiescan aanvragen. Wat zo'n advies inhoudt vertelt Jos Bolders. Hij is energieambassadeur voor de gemeente Steenbergen en als energieadviseur verbonden aan het Regionaal Energieloket West Brabant en de lokale coöperatie Energiek Brabantse Wal.

Jos Bolders EnergieadviseurJos Bolders over zijn aanpak van een energiescan: "Als ik een aanvraag binnenkrijg, maak ik een afspraak met de aanvrager. Ik kijk op google earth en vergelijk het huis, dat ik ga bezoeken, qua inhoud met mijn eigen huis. Want een van de vragen, die ik stel tijdens een bezoek is: "Hoe hoog is het verbruik aan energie in Kwh en m3 en hoeveel betaal je per maand?" Zijn beide huizen van vergelijkbare inhoud en de klant zegt 200 euro en ik zeg dat ik 125 euro betaal, dan is er veelal direct interesse opgewekt om er wat dieper op in te gaan en verder te praten."

Verwarming op 23 graden

"Tijdens het bezoek bekijken we niet alleen of het raadzaam en voordelig kan zijn om bijvoorbeeld de spouw of het dak te isoleren. We kijken ook naar het gedrag van mensen. Ik was bij een man die net met pensioen was. Hij zei, "Ik heb m'n hele leven hard gewerkt op het land. Ik heb genoeg afgezien door de kou. De verwarming gaat  op 23 graden." Ik heb hem uitgelegd, dat als hij de verwarming iets lager zet en 's avonds een lekkere warme trui aan doet, dat hij dan honderden euro's zou kunnen besparen." Op het moment dat je mensen daar op kunt wijzen en het dringt door... Dan heb je een gevoelige snaar geraakt om wat bewuster om te gaan met energie."

Een labyrint

"Waar we mensen ook mee op weg helpen is bekijken of een nieuwe energieleverancier aantrekkelijk is. Ik merk dat de energiemarkt voor veel mensen een labyrint is geworden. Maar op het moment dat je daar even wat tijd aan besteedt, kun je toch wel de nodige euro's verdienen. Want alleen het wisselen van energieleverancier kan je zo al tientallen euro's opleveren per maand."

Meten is weten

"Als energieadviseur ben ik zelf heel enthousiast geraakt over besparen. Zo heb ik inmiddels zonnepanelen op m'n dak. En ik weet van al mijn apparaten in huis wat ze per jaar kosten. Want, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, 'meten is weten'! Mijn koelkast bijvoorbeeld, die kost 9 cent per dag. Gemeten met de energieverbruikmeter. M'n buurman heeft zo'n oudje in de schuur. Die staat het hele jaar aan voor een koel drankje in de zomer. Dat kost hem 38 cent per dag. Dus ja, reken maar uit over een jaar. Dat is een kleine € 100,-. Dat is toch een hoop geld! Vaak is het een kwestie van er even bewust over nadenken: Is het echt nodig dat die koelkast het hele jaar staat te koelen? Kan de was in de zomer niet aan de lijn in plaats van in de droger? Verwarming in de douche gedurende de dag laag. Besparen is helemaal zo moeilijk niet."

Eye-opener

"Ook is het vaak een eye-opener om de moeite te nemen om een 'top 5' samen te stellen van de grootste stroomverbruikers in je huis. Zo'n energieverbruikmeter kan vaak toch een opstap zijn naar een bewuster gedrag/omgang met energie."

De energieadviseurs werken vanuit het Regionaal Energieloket West Brabant en coöperatie Energiek Brabantse Wal en geven een onafhankelijk en gratis advies. Interesse in besparen op uw energierekening? Bezoek de website en vraag snel een gratis energiescan aan!

Opties

Deel deze pagina: