De heer J.J. van den Bergh uit Kruisland

Jan van den Bergh is al meer dan 40 jaar actief betrokken bij het in Kruisland breed gewaardeerde dorpsblad ’t Pompke. Daarin worden dorpsbewoners geïnformeerd over allerlei aangelegenheden in en om het dorp, waaronder ook over veel verenigingsnieuws. De heer Van den Bergh heeft op de achterzijde van ’t Pompke zijn eigen rubriek ‘Kleppermannetjes” waarin hij historische gebeurtenissen in en om Kruisland belicht.  Jan van den Bergh was één van de oprichters van dit informatiebulletin.

Vijfentwintig jaar geleden was hij ook één van de oprichters van Heemkundekring De Klepperman. Hij is er nog steeds bestuurslid. Het is in dat verband niet verwonderlijk dat hij een grote verzameling krantenknipsels heeft opgebouwd over Kruisland. De eerste knipsels dateren van 1960. Er zijn inmiddels 90 plakboeken vol met knipsels die al enkele malen aan de Kruislandse bevolking zijn tentoongesteld.

Van 1969 tot 1979 was de heer Van den Bergh bestuurlid van de Harmonie en ongeveer in dezelfde periode lid van de Raad van Elf. Daarnaast vond hij nog tijd om als plaatselijke correspondent actief te zijn voor het Brabants Nieuwsblad. Vanaf 1993 en tot op de dag van vandaag mag ook de Dinsdagavondclub rekenen op zijn inzet als vrijwilliger. 

Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van zijn activiteiten, heeft Zijne Majesteit hem benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Opties

Deel deze pagina:

Voor deze functionaliteit heeft u javascript nodig